Polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja 1991-96, Gradska boračka organizacija, Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“ i Grad Trebinje odali su danas poštu vojnicima Jugoslovenske narodne armije, koji su prvog dana rata na području trebinjske opštine, na današnji datum prije 27 godina, stradali u napadu hrvatskih paravojski.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić podsjeća da je 1. oktobar jedna od najtežih i najtužnijih ratnih priča – u napadu hrvatskih paravojski samo za jedan dan poginulo je 19 vojnika JNA, a među njima i 9 Trebinjaca. On dodaje da je riječ o pripadnicima Jugoslovenske narodne armije različitih nacionalnosti, koja je tada bila jedina legitimna vojna formacija, te da se sve događalo na teritoriji tadašnje trebinjske opštine – na Ivanici, gdje je prvog dana oktobra stradalo osam i potezu Uskoplje – Vukovići gdje je poginulo još 11 vojnika.

On dodaje da se svakog 1. oktobra odavanjem pošte prisjete saboraca poginulih prvog dana rata, te da je cvijeće danas položeno i na spomen obilježje poginulim borcima na Humu.

„Grad Trebinje nikada neće zaboraviti žrtve koje su pale za odbranu grada i njihove porodice i trudićemo se da se staramo o njima u skladu sa njihovim mogućnostima“, rekao je predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak.

Cvijeće danas položeno i na spomen obilježje poginulim borcima na Humu.


Izvor: Grad Trebinje