Tokom prvog dana Sabora Srpske pravoslavne crkve potvrđen je stav o Kosovu – ni podjela, ni nezavisnost!

Jesenje zasjedanje Sabora koje je u utorak počelo u Beogradskoj patrijaršiji prvo je nakon gotovo osam godina u ovo doba godine. Započelo je izvještajem, ili preciznije, predstavkom vladike raško-prizrenskog Teodosija o stanju u Eparhiji, odnosno na Kosovu i Metohiji, a prema saznanjima Blica, vladika je posvjedočio o teškoj situaciji koja je posljedica čestih napadima na preostale Srbe.

“Episkop je prenio i da je narod južno od Ibra uznemiren, jer do enklava dolaze različite priče o daljoj sudbini prostora izvan sjevernog dijela Kosova”, saznaje dnevni list u Patrijaršiji.


Vladika Teodosije osvrnuo se i na odnos Srpske liste prema Crkvi, kao i na činjenicu da, kako je rekao, SPC nije uključena u tokove koji se tiču njenog života i imovine.

Predstavka episkopa raško-prizrenskog je usvojena i potvrđena, odnosno, Sabor je praktično dao podršku Teodosiju.

Za razliku od pitanja KiM, sporenja je bilo o odboru za proslavu 800 godina autokefalnosti Srpske crkve, koja dolazi naredne godine, a do razmirica je došlo zbog pokušaja vladike bačkog Irineja da između dva zasjedanja Sabora promijeni članove odbora za proslavu i postavi one koji njemu odgovaraju, navodi Blic.

Kako list prenosi, Irinej je to pokušao da uradi preko Sinoda (crkvena vlada) koji je smijenio odbor koji je izglasao Sabor, a kako list prenosi, praktično je saborsko tijelo smijenjeno sinodskom odlukom, što je presedan.

U prvom i pravom odboru dogovorenom na Saboru bili su vladika žički Justin, budimljansko-nikšići Joanikije, frankfurtski i sve Njemačke Grigorije i raško-prizrenski Teodosije kao i vladika bački Irinej koji je, međutim podnio ostavku, a potom, kako navodi “Blic”, izdejstvovao preko “svojih kontrolisanih vladika” u Sinodu da se smijeni odbor.

Sabor je u utorak, međutim, stvari vratio u prethodno stanje i potvrdio svoju prvobitnu odluku o članovima odbora.


Izvor: SrpskaCafe