Međunarodna banda krijumčara kokaina iz Brazila, iza koje navodno stoji narko-bos iz Srbije, mjesecima je organizovala transport droge iz brazilskih luka u Veliku Britaniju i Francusku, prenose brazilski mediji.


Prema riječima izvora tamošnjih medija, sumnja se da iza narko-klana koji je kokainom snabdijevao evropsko tržište stoje Srbi, a policija je još u aprilu pokrenula tajnu akciju, tokom koje je zaplenjeno više od tone kokaina.
Cilj ove narko-bande bio je transport kokaina brodovima preko brazilskih luka u evropske zemlje. Droga je uglavnom kretala iz Sao Paula, a krajna odredišta bile su Engleska i Francuska.


Policija je proteklih mjeseci presrela dvije pošiljke droge. Najprije je zaplenjeno 450 kilograma kokaina koji je bio skriven u tovaru pšenice. Krajnje odredište droge bila je Engleska.


Druga zapljena desila se 29. oktobra, kada je u luci Santos zaplenjena tona kokaina, koja je bila namjenjena francuskom tržištu i koja je bila skrivena među kutijama sa kikirikijem – prenijeli su mediji, piše Blic.


Oni su još dodali da je ova kriminalna grupa dobro organizovana i da ima razređen sistem rada.

Članovi bande se zapošljavali u luku uz pomoć lažnih papira


Kako su objasnili izvori iz brazilske policije, neki članovi klana su se pomoću lažnih dokumenata zapošljavali u lukama kako bi mogli da rukovode utovarom narkotika na brodove.


– Oni su radili u luci Santos. Tamo su se zapošljavali s falsifikovanim dokumentima. Tako su imali svakodnevni pristup brodovima i mogli su da unose pakete kokaina na plovila – objasnio je izvor.


Brazilski mediji šokirani su ozbiljnošću organizacije srpske narko-grupe, a posebno im je upalo u oči što su za pakovanje kokaina koristili mašine.


– Oni su na taj način ubrzavali proces pakovanja, ali i smanjili troškove rada. Sistem ručnog pakovanja i mjerenja droge je potpuno zamjenjen. Naime, obično se marihuana pakuje mehanički, a ovi kriminalci su taj sistem primjenili i na pakovanje kokaina, što do sada nije praksa. Policija je zaplenila sve mašine tokom pretresa kuće jednog od osumnjičenih – pišu mediji.


Policijska istraga je, kako je precizirano, otpočela u aprilu, kada je federalna policija u saradnji sa Američkom agencijom za borbu protiv droge otkrila da postoji grupa Srba koji kroz luku Santos prebacuju kokain. U jednom od brodova u kojima je tada nađena droga kokain je bio sakriven u tovaru kikirikija.


Slijede nova hapšenja


Brazilska policija je u utorak ujutru izdala nalog za hapšenje 13 osoba i 12 naloga za pretres, a istog dana je uhapšeno petoro ljudi među kojima dva Srbina. Akcija je još uvijek u toku, a brazilske vlasti još nisu saopštili imena uhapšenih.