U Muzeju Hercegovine sinoć je priređena izložba slika „Inicijali iz Miroslavljevog jevanđelja“, nastalih na likovnoj radionici za djecu „Kolce 2018“, koja je ove godine prvi put održana u okviru likovne kolonije „Kolo“.


Tema prvog „Kolceta“ bili su inicijali iz prve sačuvane knjige napisane ćiriličnim pismom srpske redakcije i najvažnijeg spomenika srpske pismenosti – Miroslavljevog jevanđelja, čije se jedno reprint izdanje čuva i u Muzeju Hercegovine.
Inspirisani ljepotom stilizovanih inicijala i minijatura svoje slikarko umijeće predstavilo je petnaestak srednjoškolaca iz Trebinja.


„Kolce smo organizovali za djecu odnosno srednjoškolce sa talentom i željom da rade i slikaju sa nama, tih šest ili sedam dana. Tako da smo pokušali bar malo da ih uputimo i da im olakšamo neke probleme, ali se nismo pretjerano miješali u njihov rad – jer najbolje i jeste da oni sami sebe iskažu“, kaže Nina Lojović Milinić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, koje je sa Muzejom Hercegovine i organizator kolonije „Kolo“.
Ona je dodala da će likovna radionica za mlade slikare i narednih godina biti dio likovne kolonije „Kolo“.
Radio Trebinje