Stanje stabala u gradskom parku nije zabrinjavajuće, sve neophodne sanacije mogu se izvesti jednostavno i uz relativno malo novca, ali je neophodan redovan stručni nadzor i preventine mjere kako bi se ubuduće izbjegle posljedice jakih udara vjetra.



Ovo je nakon obilaska gradskog parka prvi sud fitopatologa Dragana Karadžića, prorektora u penziji Šumarskog fakulteta u Beogradu, jednog od stručnjaka kojeg je Grad Trebinje angažovao na sagledavanju stanja i planiranju mjera zaštite, nakon štete koju je trebinjskoj oazi zelenila nanijelo olujno nevrijeme u noći između 22. i 23. februara.

Karadžić ističe da je neophodno ukloniti i sanirati trule i polomljene grane, izvaljena stabla zamijeniti mlađim i vitalnijim, a uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture –prostor dodatno oplemeniti žbunastim dekorativnim vrstama.

„Stabla su uglavnom zdrava, ima poneka polomljena grana a ponegdje i truleži u centru stabla, što je posljedica starosti. Treba obraditi grane gdje je primijećena trulež u kruni i ta stabla pregledati – da li je trulež i u korijenu, što bi bilo opasno jer drvo može da se izvali. To je neophodno uraditi da ne bi bilo neželjenih posljedica po posjetioce parka“, kaže Karadžić.

Karadžić ističe da mu je lično bliži engleski koncept parka, kakav je i gradski park u Trebinju, a gdje stabla nisu sađena pregusto i na uštrb uređenih travnatih površina.




„Ja nisam nije pristalica sadnje velikog broja stabala na maloj jedinici površine. Više volim engleske parkove, koji imaju velike i lijepo uređene zelene površine. Ne treba park protvoriti u šumu. Ovo je pravi park – koji ima dovoljno zelene površine da se na njima djeca mogu igrati“, zaključio je Karadžić.


Direktor JU „Ekologija i bezbjednost Trebinje“ Stevan Bekan kaže da je nakon najurgentnijih intervencija na objektima došao red da se pozabave i posljedicama olujnog nevremena u gradskom parku.


Dodaje da je posjeta profesora Karadžića samo nastavak dobre saradnje Grada Trebinja sa relevantnim stručnim institucijama na planu izrade dokumenata važnih za kvalitetno upravljanje zelenim površinama.


„Ovoga puta ideja gradonačelnika Mirka Ćurića bila je da se u najkraćem roku uradi elaborat koji će nam jednostavno dati pokazatelje – kakvo je trenutno zdravstveno stanje stabala, koji su prijedlozi za poboljšanje tog stanja kada su u pitanju mjere mehaničke i hemijske zaštite i da li eventuelno postoji potreba zamjene nekih stabala. Isto tako, važan je segment – gdje i na koji način oplemeniti naš park novim sadnicama“, napomenuo je Bekan.


Izvor Radio Trebinje