U Trebinju je, na lokalitetu Zasad polje, počela gradnja stambene zgrade za mlade bračne parove iz ovoga grada, čiju gradnju subvencioniše Gradska uprava, a vrijednost projekta je 2,8 miliona maraka.


Izvođači radova, građevinska firma "Cota construction" d.o.o. Trebinje, najavljuju da će zgrada, locirana, prema dogovoru, u prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta, u blizini buduće Palate pravde i Policijske uprave Trebinje, prema projektu, biti stambeno-poslovnog karaktera, sa prizemljem i pet spratova.

Cijena kvadrata je, prema ranijem dogovoru s predstavnicima Gradske uprave Trebinje, 1.250 maraka sa PDV-om, što je gotovo duplo niže od cijena kvadrata u novogradnji koja se kreće i do 2.000 maraka, pa čak i više od tog iznosa.

"Naša je želja bila da, u sklopu mjera kojim Gradska uprava stimuliše pronatalitetnu politiku, pomognemo mladim bračnim parovima da zasnuju i prošire porodicu, jer smo svjesni da je porodica osnov napretka svake lokalne zajednice", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

On dodaje da je rok dovršetka izgradnje stambene zgrade dvije godine, te da je već zaokružen cjelokupan proces izgradnje, u smislu odabira banke koja će kreditirati bračne parove odabrane transparentnom rang-listom, gdje su na javnom pozivu uslovi bili da podnosilac zahtjeva nema više od 38 godina i da nemaju primanja viša od 1.200 maraka.

Prema projektu, na prizemnoj etaži planirani su pretežno poslovni prostori, dok su u jednom dijelu prizemlja ostave, a na ostalih pet spratova je planirano stanovanje.

Gradska uprava, prema tvrdnjama gradonačelnika Ćurića, u ovoj godini planira uvećati i materijalna davanja u svrhu pronatalitetne politike, pa je za bračne parove gdje je jedan od supružnika stariji od 38 godina, planirano izdvojiti oko 100.000 maraka, a ako takvih parova bude i više, Ćurić tvrdi da novca neće nedostajati.

Takođe su u budžetu planirana sredstva za subvencionisanje 142 učenika sa ruralnih područja, koja primaju od 50 do 125 maraka mjesečno, zavisno od materijalnog statusa, a mjesečna primanja iz lokalne kase imaju i djeca bez jednog ili oba roditelja.

Svako novorođeno dijete u Trebinju od lokalne zajednice primi od 150 do 2.400 maraka, zavisno od socijalnog statusa, s tim što se vodi računa i o stanovanju i o školovanju i o obezbjeđivanju primanja svake trebinjske porodice, što je u posljednjih nekoliko godina, kako kaže Ćurić, u Trebinju i budžetska i zakonska obaveza.

Izvor: Nezavisne novine