Ruska Federacija obezbijedila je za studente iz Republike Srpske školovanje o trošku budžeta na Državnom poljoprivrednom univerzitetu "Imperator Petar Prvi" u Voronježu, rekao je u Trebinju predstavnik tog univerziteta Igor Maksimov.
On je na promociju ruskih državnih stipendija za školovanje na Univerzitetu "Imperator Petar Prvi" rekao da se saradnja sa Republikom Srpskom u ovoj oblasti realizuje posljednje tri godine.Maksimov je istakao da je u tom periodu ostvarena značajna razmjena studenata, kao i nastavnog kadra.
"Za studente iz Republike Srpske Rusija je obezbijedila školovanje o trošku budžeta. Ko ne zna dovoljno ruski jezik, prvu godinu omogućeno je učenje jezika", rekao je Maksimov.
On je dodao da studenti koji dolaze iz drugih država imaju sve neophodne uslove, od stipendija do studentskog doma.Student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nemanja Žarković, koji je učestvovao u programu razmjene, rekao je da su uslovi studiranja u Rusiji više nego dobri.

Preko programa razmjene u Voronježu se školovalo 13 studenata iz Republike Srpske, dok je u ljetnjim školama učestvovalo više od stotinu.
Nakon promocije, koju je organizovala Ambasada Ruske Federacije u BiH, nastupio je univerzitetski ansambl "Černozjomočka", koji postoji više od 50 godina.
Ansamb, koji je sastavljen isključivo od studenata, njeguje tradicionalne ruske pjesme i ples i nastupaju širom svijeta.

U Trebinju i Bileći nastupali si i 2016. godine prilikom obilježavanja Dana pobjede.


Izvor: Srna