U Republici Srpskoj, kao i u svijetu, u porastu je broj oboljelih od melanoma i nemelanomskog raka kože, a jedan od dokaza za to je veći broj pacijenata na konzilijumima za maligne tumore, koji se obavljaju u Univerzitetskom kliničkom centru RS.




"Ranije smo te konzilijume održavali jednom mjesečno ili u dvije sedmice, a sada svake sedmice imamo potrebu za jednim takvim konzilijumom", rekla je ovo juče Jagoda Balaban, načelnica Klinike za kožne i polne bolesti UKC RS.


Besplatni pregledi su danas rađeni u Klinici za kožne i polne bolesti.


Balabanova je dodala da je neophodno svakodnevno građane upućivati na značaj pravovremenih pregleda i ranog otkrivanja melanoma ili drugih oblika raka kože u ranom stadijumu.


"Sve promjene na koži u bilo kom smislu, znači mladeži koji mijenjaju veličinu, boju, širinu, počinju da svrbe ili krvare, znak su da je potrebno da se pacijent javi ljekaru. Isto tako, sve novonastale promjene na koži su signali za to", rekala je Balabanova.

Istakla je da je vladala velika zainteresovanost građana za besplatne preglede mladeža, koji su obavljani danas od osam do 18 časova i u tom periodu ljekari su pregledali oko 150 pacijenata.


Ona je napomenula da melanom može nastati i na nepromijenjenoj koži, bez mladeža. Dodala je da je potrebno kožu čuvati od sunca i sunčevog zračenja, te je ne izlagati naglo suncu u periodu kada je zračenje najjače.


Zvezdana Rajkovača, pomoćnica generalnog direktora za medicinske poslove na UKC RS, rekla je da tradicionalno obilježavaju dan posvećen melanomima.


"UKC se ranije priključivao kampanji, a sada je i sam nosilac toga tako što obezbjeđuje besplatne preglede za naše građane na ovaj dan, ali ne treba samo danas da razmišljamo o melanomu. Mi u UKC-u nabavljamo novu opremu, koja će omogućiti bolju dijagnostiku melanoma, tako da će u narednom periodu Klinika za kožne i polne bolesti biti bogatija za najmoderniji aparat za dijagnostiku", rekla je Rajkovača.


Navela je da imaju i dobro opremljene operacione sale i kvalitetan kadar.


Izvor: Nezavisne novine