Premijeri Republike Srpske i Srbije Željka Cvijanović i Ana Brnabić, te gradonačelnik Trebinja Luka Petrović svečano su danas otvorili Vrtić "Srbija" u trebinjskom naselju Gorica u koji je Vlada Srbije uložila milion KM.Petrović je zahvalio Brnabićevoj i Cvijanovićevoj, kao i predsjednicima Srbije i Republike Srpske Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku, koji su prihvatili inicijativu za izgradnju vrtića "Srbija".
"Nakon samo nekoliko mjeseci izrade projektne dokumentacije, rješavanja imovinskih odnosa, sprovođenja tenderske procedure i izvođenja radova, ovaj vrtić u ponedjeljak, 3. septembra, počinje sa radom", rekao je Petrović.
Cvijanovićeva je izrazila zadvoljstvo što će vrtić služiti na dobrobit porodicama i mališanima koji će ovdje boraviti."Posebno velika zahvalnost predsjednicima i vladama Srbije i Republike Srpske što su odlučili da sarađujemo, da pokažemo našem narodu kako zajedno dosta toga možemo da postignemo. Ovo je jedan od mnogobrojnih projekata koji zajednički relizujemo širom Republike Srpske i oni mnogo više znače od novca koji je uložen, jer svaki projekat koji podrži Srbija znači da vodi računa o Srpskoj", rekla je Cvijanovićeva.
Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je sve počelo 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić postao premijer Srbije i istakla je da je Srbija od tada u Srpsku uložila 21.500.000 evra u projekte koje su kandidovale lokalne zajednice.
"Ova djela govore najviše o jedinstvu i bratstvu između Republike Srpske i Srbije i nastavićemo tako", poručila je Brnabićeva.
Cvijanovićevu, Brnabićevu i Petrovića dočekao je veliki broj mališana u pratnji roditelja i stnovnika Gorice, od kojih su neki nosili transparente dobrodošlice, kao i one na kojima je pisalo "Srbija" i "Republika Srpska".
Kapacitet vrtića je 80 mjesta i biće na raspolaganju za sve uzraste - od jasličkog do predškolskog.
Vrtić je opremljen kvalitetnim namještajem prilagođenim svim predškolskim uzrastima, kao i didaktičkim materijalom kako bi se djeci obezbijedio ugodan, ali i edukativan boravak u ovoj ustanovi.
S obzirom na to da je Gorica najveća mjesna zajednica u Trebinju sa 8.000 stanovnika, gdje su nikla i neka nova naselja za izbjeglo i raseljeno stanovništvo, vrtić "Srbija" će raditi u punom kapacitetu.

Brnabićeva i Cvijanovićeva su, u pratnji rukovodstva grada Trebinje, posjetili Manastir Hercegovačka Gračanica na Crkvini kod Trebinja, te Hercegovačku kuću, gdje ih je direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina upoznao sa asortimanom hercegovačkih proizvoda i saradnjom sa ovdašnjim poljoprivrednicima.
U Trebinju je danas održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije, nakon čega je potpisano više memoranduma i sporazum između dvije vlade. Sjednici je prethodio sastanak Cvijanovićeve i Brnabićeve.
Nakon što su prošetali gradom, premijeri i ministri u vladama Srbije i Srpske odmorili su u bašti hotela "Platani", gdje su razgovarali sa građanima.
Srna