Bugarska slikarka Svetla Radulova proglašena je za najboljeg umjetnika Četvrte međunarodne likovne kolonije „Kolo“, koja je u Muzeju Hercegovine večeras završena zajedničkom izložbom slika 25 umjetnika iz osam zemalja regiona i dodjelom nagrada najboljim učesnicima i promoterima manifestacije.



Ovu odluku donio je umjetnički žiri kolonije u sastavu: akademski slikar Ljubomir Popadić iz Tivta, čijom je izložbom otvorena ovogodišnja kolonija, Dražen Milić, selektor kolonije, Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine, Tamara Rajković, istoričar umjetnosti i mr slikarstva Nina Lojović Milinić, predsjednik udruženja „Milorad Ćorović“.


Radulova, koja je izrazila zahvalnost organizatorima za ovo laskavo prizanje, nagrađena je organizovanjem samostalne izložbe u Muzeju Hercegovine do kraja ove godine.


Španski slikar Hoze Manuel Aznar Dijaz najbolji je umjetnik ovogodišnjeg saziva kolonije, po ocjeni njegovih kolega.


„Čast mi je što sam bio dio ove kolonije, hvala organizatorima i divnim kolegama, ovo je fantastićčno iskustvo koje ću pamtiti zauvijek“, naveo je Dijaz, koji je nagradu – opremu i slikarski pribor poklonio djeci, najmlađim polaznicima kolonije, na opšte zadovoljsto prisutnih.


Za najboljeg promotera kolonije i Grada Trebinja među učesnicima proglašen je akademski slikar Miomir Mišo Vemić iz Nikšića.


„Počastovan sam nagradom, trudio sam se da dam svoj doprinos ovoj manifestaciji, kao da sam u svom rođenom gradu Nikšiću, jer Trebinje doživljavam kao svoj grad. U odnosu na prvu koloniju, uvidio sam pozitivne pomake, Trebinje napreduje galopirajućim koracima u svakom pogledu, pogotovo kulturnom“, istakao je Vemić.


Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da je ovo veče zahvalnosti svim umjetnicima, učesnicima kolonije koji su unijeli mnogo radosti i ljubavi u naš grad.


„Između svih nas vladalo je bratstvo i pozitivna energija i u tom duhu nastavićemo i sljedeće „Kolo“. U „Kolo“ nas je poveo Dražen Milić, pridružili su se naš muzej i Grad Trebinje, a od ovo godine priključilo nam se i resorno ministarstvo. To je kolo ljubavi, kojem se teško može odoljeti. Oplemenili ste prostor muzeja, ali i prostor svih onih koji su na humanitarnoj aukciji za našeg oboljelog dječaka Matiju Darmanovića kupili slike, oplemenili ste i naše duše, pokazali ste najljepšu stranu ljudskog bića, pomogli ste onima koji su u nevolji“, navela je Grujićeva.


Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ Nina Lojović Milinić zahvalila je svim umjetnicima na divnom druženju, dodavši da se na „Kolu“ iznova stvara moderna likovna scena.


„Drago mi je da mi, kao udruženje, učestvujemo u stvaranju jedne moderne likovne scene, zahvaljujući ne samo inostranim umjetnicima nego i nama Hercegovcima“, kazala je Lojović Milinićeva.


Idejni tvorac i selektor kolonije Dražen Milić zahvalio je svim umjetnicima koji se ove godine odazvali pozivu iz susjednih država, ali i najudaljenih dijelova Evrope, te Muzeju Hercegovine, Gradu Trebinju i resornom ministarstvu na podršci.


„Veliko hvala svima, nadam se da ćemo se sljedeće godine ovdje opet naći, u još većem broju“, istakao je Milić.


Milica Kotur, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog i istorijskog nasljeđa RS pri resornom ministarstvu zahvalila je svim umjetnicima na učešću u radu kolonije, pohvalivši Muzej Hercegovine kao izuzetnog domaćina manifestacije.


„Muzeji su čuvari našeg kulturnog nasljeđa i tradicije, a sada imamo priliku da gledamo savremene umjetničke tokove, hvala vam svima jer će sva ova večerašnja izuzetna đela cijenjenih umjetnika vrlo brzo biti naše kulturno nasljeđe“, navela je Kotur.


Zajedničku izložbu radova 25 učesnika kolonije, na kojoj je ljubiteljima umjetnosti predstavljeno više od 50 slika i dvije skulpture, svečano je otvorio predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak, koji je istakao da podrška gradske uprave i narednom sazivu „Kola“ neće izostati.


„Izražavam zadovoljstvo što je još jedan saziv kolonije „Kolo“ uspješno relizovan u izuzetnom ambijentu Muzeja Hercegovine, uz učešće renomiranih umjetnika. Ovog puta održane su tri zapažene izložbe, a na humanitarnoj aukciji prikupljena su do sada najveća sredstva. S obzirom na kvalitet i domete manifestacije, finansijska podrška ovoj koloniji, u kalendaru Trebinjskog ljeta neće izostati“, kazao je Banjak.


„Kolo“ je ove godine okupilo umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije – Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i BiH, te Španije, Bugarske i Francuske.


Minutom tišine večeras je odata počast prerano preminulom likovnom umjetniku Muhamedu Ćeifu, koji je trebao biti učesnik kolonije.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je Mješoviti hor „Tribunija“, pod upravom Stojanke Gudelj.


Međunarodna likovna kolonija „Kolo“ održana je u organizaciji Muzeja Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.


RT