Sveštenici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske potpisali su danas u Vladičanskom dvoru u Mostaru Plan sprovođenja “Platforme za mir”, čime su pozvali i sve ostale vjerske službenike da se pridruže ovom projektu i zajedničkoj izgradnji mira u BiH.


Mostarski paroh Radivoje Krulj podsjetio je da je “Platformu za mir” prije dvije godine potpisao tadašnji vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, a da je sada blagoslovio vladika zahusmko-hercegovački Dimitrije.


“Mi smo kao sveštenici i hrišćani pozvani i prizvani da budemo svjedoci Jevanđelja i svjedoci Hristovi, a Hristos ništa drugo ne propovijeda nego mir. On nam mir daje, ostavlja i zadaje. Drugo ime mira jeste ljubav, a drugo ime ljubavi jeste Bog”, rekao je Krulj.



On je naglasio da su sveštenici pozvani da grade i svjedoče mir, te da je lijepo i značajno što će se sveštenici upoznati o novim projektima i idejama i nakon toga realizovati “Platformu za mir”.


“Platforma nije mrtvo slovo na papiru. Ona je živa i hoćemo dodatno da je unapređujemo”, istakao je Krulj.


Starještina Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju Mladen Žulović rekao je da je jako važno da se aktivnosti iz ovog projekta posredstvom sveštenika približe vjernicima.


“Sveštenici imaju odnos sa parohijanima i na taj način hoćemo da doprinesemo ovom projektu i izgradnji mira, što mi svakodnevno i radimo”, dodao je Žulović.


Direktor USAID-ovog projekta “Pro-budućnost” Majda Behram Stojanov naglasila je da je riječ o prvom okupljanju sveštenika jedne eparhije koji će raditi na sprovođenju “Platforme za mir” konkretnim koracima.


Ona je podsjetila da su, osim vladike Grigorija, “Platformu za mir” potpisali i mostarski muftija Salem Dedović, te kardinal Vinko Puljić, dodajući da se ide dalje prema svim vjerskim liderima.


“Nadamo se da će svi oni organizovati slične skupove, da se definiše šta se konkretno u svakoj zajednici može uraditi i da međureligijski dijalog bude jedan od ključnih motora u izgradnji trajnog mira u BiH”, navela je Stojanova.


Ona je izrazila nadu da će vjerske zajednice zajedno raditi na projektima za izgradnju boljeg, pravednijeg i miroljubivijeg društva u BiH.


Stojanova je dodala da će u Planu sprovođenja biti naznačene konkretne aktivnosti koje proizlaze iz “Platforme za mir”, a koje će potpisnici u narednom periodu sprovoditi na terenu.


Prema njenim riječima, aktivnosti iz “Platforme za mir” podrazumijevaju aktivnosti na izgradnji povjerenja i empatije, istinskom međureligijskom dijalogu, te stvaranju preduslova za suštinsko pomirenje između naroda i građana.


Stojanova je navela da će se buduće aktivnosti odnositi i na rad sa mladima, te humanitarni rad.


“Platforma za mir” je dokument nastao u okviru USAID-ovog projekta “Pro-budućnost” i osim vjerskih zajednica u aktivnosti su uključeni političari, mediji, žrtve rada, nevladine organizacije i drugi akteri.


Izvor: Rejting