U prvom izdanju Ginisove knjige rekorda iz 1955. godine našao se Srbin Demetrijus Filipović, koji je sa 110 godina u to vrijeme bio treći na listi najstarijih stanovnika planete.
Među svjetskim šampionima u raznim čudnim kategorijama, Srbi su najčešće upisani kao sportski rekorderi, zatim kao prvaci u kulinarstvu, a potom u ludim vještinama, kao što je puštanje struje kroz tijelo, pravljenje najvećeg opanka na svijetu, vožnja bicikla unazad, itd.
Evo liste nekih od preko 50 upisanih rekorda sa prostora Srbije
Dalibor Jablanović je najveći rekorder na Balkanu. Ginisove rekorde je obarao 26 puta u 11 kategorija, i time je uspio da osigura mjesto Srbina sa najviše oborenih rekorda na Balkanu.


Neki od Ginisovih rekorda koje je oborio su: najviše kašika balansiranih na licu- 31, potom, najviše kockica poravnatih i postavljenih na isti broj vezanih očiju- 29, zatim, najbrže vrijeme da se deset kockica stavi na broj jedan vezanih očiju, to je uspio za 6,84 sekunde, onda da najbrže organizuje šahovski set u timu dvoje i to 37 za 30 sekundi.
Nikola Kulezić, frizer iz Šapca, upisao se u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže nadogradila kosu u obliku pletenica. Nikola je napravio kiku dužine 820 metara, čime je oborio prethodni rekord koji je iznosio 294,49 metara. Kosa, koja se sastojala od sintetičke dlake različitih boja i nijansi, bila je teška preko 70 kilograma. Za učvršćivanje nadograđene kose na kosu modela, Ivane Knežević, bilo je potrebno oko 10 sati.


Slaviša Pajkić iz Požerevca, poznat još i kao Biba Struja, poznati je svjetski fenomen, koji golim rukama može da drži žice pod naponom struje. Ovu svoju natprirodnu moć Biba Struja je otkrio kao tinejdžer, pa je od tada cijeli život posvetio struji.
Njegov organizam je otporan na struju, a on sam može i da kontroliše jačinu struje koju njegovo tijelo ispušta. Dva puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine, kada je dodirnuo nekoliko hiljada volti i 2003. godine, kada je zagrijao vodu na 97 stepeni za 1 minut i 37 sekundi.
Milutin Milutinović iz Užica uspio je da pješke stigne od Užica do Londona i pred Ginisovom komisijom na stadionu "Linford Kristi" ostvari životni san. Milutin je uspio da postane Ginisov rekorder tako što je uspio da trči sa teretom od 45 kg na 100 metara za samo 25,19 sekundi. Milutinu su trebala 62 dana da stigne do Londona. Za to vrijeme, on je smršao 12 kilograma.
Vesna Vulović je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Ervin Katona iz Subotice je najjači čovjek u Srbiji. On drži svjetski rekord u disciplini Viking pres: potisak 155 kg - 18 ponavljanja. Ervin drži Ginisov rekord i u disciplina Rampa: podizanje dva automobila po 1.000 kg pod nagibom od 15 stepeni u trajanju od 1,02 minuta. Ervin drži i Ginisov rekord u najbržem prevrtanju gume na 20 metara.

Miodrag Gidra Stojanović je bio bokser, kik bokser i borac mješovitih borilačkih vještina. U knjigu rekorda se upisao 1986. godine, uradivši za 24 sata 29.449 trbušnjaka. Nakon toga je otišao u Los Anđeles, gdje je bio scenarista i glumac u filmu "Rođen kao ratnik".
Po povratku u Jugoslaviju, posvetio se ultimat fajtu. Ubijen je 18. februara 2001. godine u Beogradu.

Vojislav Mijić, Šapčanin, prvi Ginisov rekord je oborio plivajući od Sremske Mitrovice do Beograda 1992. godine. Tada je stazu od 139 km preplivao za 36,5 časova. Sljedeće, 1993. godine, usljed rata u Jugoslaviji, preplivao je od Vukovara do Beograda 165 km za 23 časa i 56 minuta, čime je postavio novi Ginisov rekord. Milovan Mijatović, stočar iz Mionice kod Valjeva, u Ginisovu knjigu rekorda je ušao tako što je 2003. godine odgajio najtežeg bika na svijetu, zvanog Ferdinand. Ferdinand je bio težak 2.100 kg i time je oborio rekord koji je proteklih 100 godina držao jedan bik iz Meksika.

Vinko Trivunović, poručnik novosadske Žandarmerije, oborio je Ginisov rekord u zgibovima, kada je za 24 sata uradio čak 5.820 komada. Kamere su neprestano snimale čitav proces, a Vinka su nadgledali medicinski tehničar, kao i dežurni ljekar jer je tokom dana i noću konstantno radio zgibove.
Novak Đoković, najbolji srpski teniser, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda sa dva oborena rekorda: kao teniser sa najviše titula na Australijen openu (pet) i kao akter najdužeg finala grend slema u istoriji, meča sa Nadalom koji je trajao 5 sati i 33 minuta.

Na Kobasicijadi u Turiji 2013. godine napravljena je kobasica od 2.029 metara, teška 2,3 tone.
Udruženja Veliko kolo iz Veternika u Novom Sadu okupilo je 12.000 učesnika, koji su igrali Veliko srpsko kolo za Ginisa.

Izvor:Sputnjik