Trijumf Novaka Ðokovića protiv Rodžera Federera u finalu Vimbldona odjeknula je svijetom, a svi najugledniji svjetski mediji u prvi plan stavljaju istorijski trenutak jer je srpski as do pete titule u Londonu stigao u prvom taj-brejku petog seta ikad i najdužem finalu.svjetski mediji-nole.jpg

Prvi reket svijeta, srpski teniser Novak Dojoković pobijedio je u epskom finalu na turniru u Vimbldonu protiv švajcarskog rekordera Rodžera Federera, piše bečki dnevnik „Kurir“ i konstatuje da je postao novi “kralj” tenisa.

– Princ Vilijem i princeza Kejt, kao i drugi fanovi na Vimbldonu željeli su novu krunu za “kralja tenisa” – Federera, da se on poslije finala pokloni pred kraljevskom ložom. Umjesto toga, svi su se poklonili Ðokoviću, jer se on u Vimbldonu krunisao za novog “kralja” – ističe list u izvještaju poslije finala velikog turnira.

– Ðoković dobio triler protiv Federera, na nevjerovatan način, spasivši dvije meč lopte kod 8:7 u petom setu, navodi britanski Bi-Bi-Si.

Španski list “As” ističe da je Ðoković u nevjerovatnom finalu potvrdio da je teniski “Dominator”.

– Ðoković je ponovo zatvorio vrata Federeru na Vimbldonu, treći put ga dobio u finalu i 38-ogodišnjeg Švajcarca ostavio sa osjećajem da možda nikad više neće osvojiti gren slem trofej – piše “As”.

List “Marka” podsjeća da je Ðoković osvajanjem 16. gren slem titule prišao Federeru na samo četiri i ostao veliki kandidat za najboljeg u istoriji.

– Između njih je Nadal sa 18 titula, ali ono što je posebno kod Ðokovića jeste njegova sposobnost da se izvuče i vrati – konstatuje list i ističe da sigurno nije lako kad je publika protiv vas, a vi ste već dugo najbolji na svijetu.

Njemački “Bild” ističe da je Federer izgubio još jednu epsku bitku od Ðokovića.

– Federer još ima 20 titula, četiri više od Ðokovića, ali ovo je treći poraz od Ðokovića u finalima Vimbldona. Da li će uspjeti da sa 38 godina prevaziđe traumu – pita se novinar Bilda.

Italijanska Gazeta delo Sport navodi da je “Ðoković i dalje na svjetskom teniskom tronu, ali koristi priliku i da čestita, kako navodi, magičnom Federeru, na sjajnoj borbi.