Unutar Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Grada Trebinja, u proteklom mjesecu nadležni poljoprivredni inspektor je vršio pojačane kontrole prometa vina i jakih alkoholnih pića, u skladu sa zakonom o vinu i zakonom o jakim alkoholnim pićima.




Na uzorku od 23 kontrolisana ugostiteljska objekta, nepravilnosti su zatečene u 6 ugostiteljskih objekata. Radi se o zatečenom alkoholnom piću u rinfuznom stanju, te su za ugostitelje koji se nisu pridržavali zakona izrečeni prekršajni nalozi kao i Rješenja o oduzimanju zatečenih alkoholnih pića u neodgovarajućem stanju.


I u narednom periodu se nastavalja sa pojačanim inspekcijskim nadzorom u ovoj oblasti, te se apeluje na ugostitelje da u svojim objektima uslužuju alkoholna pića u originalnom pakovanju isključivo proizvedena od strane registrovanih proizvođača.


Propisane kazne za gore navedene prekršaje za pravna lica iznose 3000 KM kao i za odgovorno lice u pravnom licu 1000 KM, za samostalne preduzetnike 2000 KM i za lica koja proizvode ovu vrstu pića za vlastite potrebe i vrše promet iste 500 KM.