Trebinje je više od dvije godine pravo gradilište. Više desetina miliona maraka Grad Trebinje i Hidroelktrane na Trebišnjici ulažu u različite infrastrukturne projekte u Trebinju.

Ovim tempom, poručuju iz gradske uprave, nastaviće i dalje.


Milionski iznosi iz gradskog budžeta obezbijeđeni su za različlite infrastrukturne projekte. Uposlena je lokalna i građevinska operativa iz drugih sredina Srpske.

Iz gradske uprave tvrde da je riječ je o istorijskim iznosima investicija. Kompleksi stambenih zgrada, novcem privatnih investitora, povećavaju potražnju za slobodnim zemljištem. Grad ima svoje projekte.


Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, ističe da su ti projekti: sistem vodosnabdijevanja gdje je u toku tehnički prijem desne obale, otvoren je tender za izgradnju lijeve obale i podsistema, uređenje led rasvjete i ugradnja led rasvjete na prilazima gradu, sistem navodnjavanja i sistem oborinske kanalizacije u koji je uloženo oko pola miliona KM, kao i rekonstrukcija prečistača otpadnih voda vrijednik preko tri miliona KM.

U Hidroelektranam na Trebišnjici, koje imaju obavezu po vodoprivrednoj osnovi da ulažu u infratsrukturu, ističu realizaciju četiri projekta, vrijednosti oko 20 miliona maraka.


“U izgradnji sistema za vodosnabdijevanje Petrovog Polja i Zubačkog platoa mi učestvujemo jednim dijelom u vrijednosti oko tri miliona maraka, zatim to je uređenje Male potočine ili Ćatović kraka u iznosu od dva i po miliona, a započli smo izgradnju rezervoara Vrelo oko u iznosu od oko 2,5 do tri miliona KM, ali i izgradnja zatvorenog bazena.

Uporedo sa višemilinskim, teče realizacija i manjih, ali ne i manje bitnih projekata za Grad. Iz HET a najavljuju izgradnju mosta na Trebišnjici, u okviru projekta istočne obilaznice. Početak izgradnje planiran je za narednu sezonu.

Saradnja gradskih i republičkih institucija, uz podršku preduzeća i investitora, tvrde u gradskoj upravi, biće nastavljena.


Izvor: RTRS