Izložba ''Nevesinjska olimpijada'' biće otvorena u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju 12. marta.




Izložbu ''Nevesinjska olimpijada'' čine panoi, na kojima je predstavljen istorijat olimpijade, pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija. Poseban kuriozitet je prvi plakat za konjičke trke iz 1891. godine koji se čuva u crkvenoj arhivi u Nevesinju. Osim panoa, na izložbi će biti prikazani trofeji i nagrade, koje su dodjeljivane u pojedinim disciplinama, kao i plaketa ''zlatna turistička ruža'' dodijeljena Nevesinjskoj olimpijadi za najbolju turističku manifestaciju 2009. godine.


Ovom izložbom, Muzej Hercegovine u Trebinju započinje rad na prezentovanju i promociji Nevesinjske olimpijade u 2019. godini, koja je predložena od strane resornog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kao godina nominacije Nevesinjske olimpijade na Unesko-vu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, kao narodna praksa s područja Hercegovine, čime će postati četvrti zaštićeni element iz Bosne i Hercegovine.

Nevesinjska olimpijada je tradicionalna sportska manifestacija koja se održava na Bratačkom lugu kod Nevesinja od 19. vijeka. Prvobitno su to bile konjičke trke koje su vremenom prerasle u manifestaciju na kojoj se organizovalo takmičenje u bacanju kamena sa ramena, penjanje na stub namazan lojem, trka u džaku, trka sa jajetom na kašici, potezanje konopca i klipa, skok u vis, skok u dalj i skakanje na mješinu. Učesnici ovog događaja su sportisti, a i svi ostali koji u sebi posjeduju takmičarski duh i želju za učešćem na ovoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji. Na Nevesinjskoj olimpijadi učestvuju takmičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, različite starosne dobi. Organizator olimpijade je grad Nevesinje i Vlada Republike Srpske. Kao manifestacija, uvrštena je na Preliminarnu listu nematerijalnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, Republike Srpske.


Izložbu je pripremila viši kustos etnolog Božana Đuzelović, uz dragocjenu pomoć Dragana Grahovca, novinara Radija Nevesinje, Turističke organizacije Opštine Nevesinje, Opštine Nevesinje i Muzeja Hercegovine u Trebinju, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Trebinja i Opštine Nevesinje.