JU Turistička organizacija Grada Trebinja zabilježila je veoma uspješan nastup na “39. Međunarodnom sajmu turizma” koji je održan u periodu od 23-26.02.2017. godine u Beogradu, a koji je okupio više od 1.100 domaćih i inostranih izlagača iz 56 različitih zemalja svijeta, čime spada u najveću turističku smotru ove vrste u Jugoističnoj Evropi.
Po prvi put svoju turističku ponudu predstavile su Kina, Rusija i Indija.



Kompletna turistička ponuda Trebinja, kao i privredni subjekti koji se bave pružanjem usluga u turizmu predstavljeni su na veoma zapažen i kvalitetan način u okviru promo štanda Turističke organizacije Grada Trebinja od 24 m² izložbenog prostora, koji je bio smješten na vrlo pogodnoj, atraktivnoj i frekfentnoj lokaciji u hali broj 4. Beogradskog sajma.
Sajam je zvanično otvorio Predsjednik Vlade Republike Srbije g-din Aleksandar Vučić, čime je potvrđena velika važnost ovog turističkog dešavanja.



Na dan otvaranja manifestaciju je posjetilo 31 odsto više posjetilaca u odnosu na prošlu godinu, a u brojkama to je skoro tri hiljade posjetilaca više u odnosu na prošlogodišnji prvi dan najveće turističke smotre u regionu. Ovogodišnji sajam posjetilo je 74.762 ljudi čime je zabilježen novi rekord, a akreditovano je bilo oko 1000 novinara između ostalih iz: Ruske Federacije, NR Kine, Irana, Kanade, Australije, Italije, Holandije, Njemačke, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Rumunije, Republike Srpske...



Na promo štandu Turističke organizacije Grada Trebinja mjesto su našli promotivni materijali Turističke organizacije Grada Trebinja (katalozi, mape, flajeri, brošure, razglednice..), ali i subjekti koji se bave turističkom djelatnošću: hoteli, moteli, hosteli, restorani, vinarije, proizvođači suhomesnatih proizvoda, sira, smokava i proizvoda od smokava, meda, čaja, ljekovitog bilja, pružaoci usluga u avanturističkom turizmu, te proizvođači suvenira i rukotvorina iz kućne radinosti, kao i turističke agencije.
Takođe, posjetiocima štanda je bilo omogućeno da direktno na licu mjesta degustiraju autohtone proizvode našeg kraja čime su bili u prilici osjetiti “autentičan duh” koji krasi Trebinje i Hercegovinu.



Trebinje kao atraktivna i privlačna turistička destinacija je već prepoznatljiva turistima iz Srbije, i sve se bolje kotira na turističkim kartama Regiona što je potvrdio značajan broj upita koji su čitav tok trajanja sajma dolazili od strane velikog broja posjetilaca, ali i turističkih subjekata, tur-operatera i turističkih agencija ne samo iz Regiona već i iz najudaljenijih zemalja svijeta kao što su Indija i Južna Afrika.


Promo štand Turističke organizacije Grada Trebinja je bio veoma zanimljiv za brojne medijske kuće iz Srbije, TV i radio ekipe, novinare, putopisce, i predstavnike štampanih i internet medija koji su kreirali promotivne priloge i svojoj publici predstavili Trebinje kao atraktivnu turističku destinaciju.



Promo štand Turističke organizacije Grada Trebinja posjetili su: delegacija Grada Trebinja koju su činili g-din Luka Petrović, Gradonačelnik Trebinja, g-din Mirko Ćurić, Zamjenik Gradonačelnika Trebinja, g-din Marko Rikalo, Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja i Ilija Tamindžija, narodni poslanik, predstavnici Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu na čelu sa predsjednikom g-dinom Žarkom J. Ratkovićem i podpredsjednikom g-dinom Radom Petrovićem, Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS g-din Petar Đokić sa saradnicima, Ministar trgovine i turizma u Vladi RS g-din Predrag Gluhaković sa saradnicima, Direktor Predstavništva RS u Srbiji g-din Mlađen Cicović, Direktorica TORS-a g-đa Nada Jovanović sa saradnicima, vlasnik i predsjednik kompanije “Alko Grup” g-din Miroljub Aleksić, ambasador Republike Bjelorusije u Srbiji g-din Andrey Mikhnevich, ugledni i uvaženi profesori Univerziteta “Singidunum” iz Beograda g-din Slobodan Unković i g-din Slobodan Čerović, Gradonačelnik Zrenjanina g-din Čedomir Janjić, predsjednik “Sacen International”-a g-din Dragan Gligorijević, Član Gradskog vijeća za poljoprivredu, agroekonomiju i razvoj sela Grada Vranja g-din Aleksandar Janjić, savjetnik Ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije g-din Aleksandar N. Denda, direktor Turističke organizacije Beograda g-din Miodrag Popović sa saradnicima, predstavnik najuticajnijeg hercegovačkog portala u Srbiji Slobodna Hercegovina g-din Trifko Ćorović, ali i brojni trebinjci i hercegovci koji žive i rade u Beogradu.



Nije tajna da Trebinje vole i o njemu uvijek sve najljepše misle i govore i brojne uvažene, poznate i priznate ličnosti iz javnog života Srbije, tako da ni ovaj put nisu izostale riječi hvale i oduševljenja pri posjeti promo štandu Turističke organizacije, kako samom prezentacijom tako i svim onim što Trebinje može da ponudi ljudima koji ga posjećuju.



Veliki je spisak onih javnih ličnosti koji nisu uspjeli da sakriju ogromno zadovoljstvo Trebinjem, a izdvajaju se: voditelji RTS-a Milan Popović i Mirko Alvirović, poznata glumica Tanja Bošković sa saradnicima, glumci Milan Vasić i Aleksandar Dunić, i mnogi drugi.
Tokom trajanja cjelokupne sajamske manifestacije upriličen je i organizovan bogat prateći stručni, kulturni i zabavni program, a zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma bila je Crna Gora.



Opšte ocjene su da je ovo bio izuzetno zapažen i uspješan nastup Turističke organizacije Grada Trebinja na 39. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, da se Trebinje kao turistička destinacija sve bolje kotira na turističkom tržištu Regiona, te da Trebinje sa pravom može očekivati da naredna turistička godina bude još uspješnija nego godine koje su za nama.
Turistička organizacija Grada Trebinja