U Trebinju je danas održana konferencija na kojoj je obilježeno otvaranje drugog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Interreg IPA“ programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, za finansijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Riječ je o programu evropske teritorijalne saradnje koji obuhvata područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 opština i distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini, te 10 opština u Crnoj Gori.

Kroz jačanje prekogranične saradnje u pograničnom području, u kojem živi više od 5,5 miliona stanovnika, doprinosi se sveukupnom razvoju teritorijalne saradnje, povećanju međunarodne konkurentnosti pograničnih regija, smanjenju društvene i privredne nejednakosti među regijama, te ujednačavanju njihovog razvoja – kaže Marina Kavaz-Siručić iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Cilj programa je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz provođenje zajedničkih projekata u okviru poboljšanja kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga na programskom području, zaštiti okoline i bioraznolikosti, unapređivanje prevencije rizika, te promovisanje održive energije i energetske učinkovitosti.

Jedan od ciljeva je doprinos razvoju turizma, te očuvanje kulture i prirodne baštine i poboljšavanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja programskog područja.

Program se provodi koristeći sredstva Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Ukupni budžet programa iznosi 67 miliona evra.



Izvor:Radio Trebinje