Dolaskom raspusta i godišnjih odmora počinje i obnova zgrade prijedorske Gimnazije "Sveti Sava", laktaške Osnovne škole "Mladen Stojanović", bolnice u Trebinju i još tri javne ustanove, koje bi do septembra trebalo da dobiju novo ruho.


Boravak će uskoro biti olakšan i u bolnici Trebinje, koja je smještena u zgradi izgrađenoj 1956. godine. Prema riječima direktora ove zdravstvene ustanove Vase Mijanovića, ugovor za prvu fazu, koja obuhvata obnovu krova, fasade i stolarije, je potpisan, a radovi bi trebalo da počnu za 20 dana.
- Kroz projekat "Energetska efikasnost" dobili smo i drugu fazu, kojom je planirana izmjena sistema grijanja i hlađenja toplotnim pumpama - rekao je Mijanović i dodao da je grijanje i hlađenje prostorija njihov najveći problem.
- Uprkos radovima, pacijentima tokom ljeta neće biti uskraćena zdravstvena zaštita - rekao je Mijanović.

Do jeseni bi trebalo da zasija i objekat OŠ "Sveti Sava" Zvornik, zatim sva četiri paviljona Univerzitetske bolnice Foča, kao i Upravna zgrada Nacionalnog parka "Kozara" u Prijedoru, a obnova je planirana projektom "Energetska efikasnost" koji sprovodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.
Direktor Gimnazije "Sveti Sava" Prijedor Radmila Bijelić kaže da je zgrada Gimnazije stara skoro čitav vijek, a u kojoj od izgradnje nije bilo većih ulaganja. Ona kaže da se dotrajalost objekta može primijetiti golim okom.
- Osim učenicima i zaposlenima, novi izgled ove zgrade, koja je izgrađena 1924. godine, mnogo će značiti i za izgled čitavog grada, jer je autentična, a samim tim i zaštićena. Zbog toga će, osim što zadržava stari oblik, na školu biti postavljeni i novi, ali drveni prozori - rekla je Bijelićeva i dodala da će nova fasada i stolarija na zgradi poboljšati uslove za rad, a samim tim smanjiti potrošnju struje.
Tople učionice ove zime dočekaće i učenike OŠ "Mladen Stojanović" iz Laktaša, na kojoj bi danas majstori trebalo da počnu obnovu fasade, krova i kotlovnice.

Ušteda


U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS istakli su da je upravljački odbor za projekat izabrao ukupno 30 objekata, a zaključno sa jučerašnjim danom obnovljeno je 17 objekata, dok će radovi na 18, odnosno zgradi PMF-a u Banjaluci, biti završeni za 16 dana.
- Na ovaj način očekuju se uštede struje, grijanja, hlađenja - rekli su u ministarstvu.
Glas Srpske