Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, u Trebinju je večeras drugu godinu zaredom priređen marš „Besmrtnog puka“.


Ovim se naš grad pridružio obilježavanju ovog važnog datuma u duhu tradicije pokreta nastalog u Rusiji, gdje se svake godine u gradovima širom zemlje maršira u slavu besmrtnih heroja Otadžbinskog rata.


Nakon okupljanja kod spomenika Luki Vukaloviću, učesnici svečanog marša krenuli smo gradskim ulicama do centralnog spomen-obilježja braniocima Trebinja 1991-1995 i spomenika oslobodiocima u Prvom svjetskom ratu na Trgu slobode, a potom se uputili do spomen-kosturnice boraca NOR-a i žrtava fašističkog terora u gradskom parku.


Na sva spomen obilježja položeno je cvijeće i odata pošta svim našim sugrađanima koji su pali u oslobodilačkim ratovima.








Obraćajući se u ime Gradske uprave prisutnima na spomeniku NOR-a, Petar Vlatković, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja, podsjetio je da je kapitulacijom fašističke Njemačke, na današnji dan 1945. godine, pobijeđena „genocidna ideologija protiv koje su srpski i ruski narod podnijeli višemilionske žrtve“.



„Mlade generacije i naraštaji koji dolaze moraće shvatiti da fašizam i genocidne ideologije nisu svuda definitivno i jednom zauvijek pobijeđene. One se javljaju povremeno i u različitim oblicima – donoseći mržnju i isključivost na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj i na drugim osnovama. Borba protiv ovih ideologija mora biti naše stalno opredjeljenje i navika, mora biti naš način života i trajati zauvijek“, poručio je Vlatković.


Izaslanik Ambasade Ruske Federacije u BiH Nikolaj Manulik kazao je da mu je veoa drago što je Trebinje i ove godine dio pokreta „Besmrtni puk“, dodajući da cijene zajedničkih pobjeda ruskog i srpskog naroda u borbi protiv fašizma dobro znaju i u Rusiji – gdje nema nijedne porodice koja nije izgubila bar jednog člana – na frontu, u koncentracionim logorima, pod fašističkim bombama…


On je kazao da je pokret otpora u Jugoslaviji, prije svega srpskog naroda, paralizovao neprijateljske snage na strateški važnim teritorijama, što je nesumnjivo pomoglo i Crvenoj armiji da pobijedi na istočnom frontu.


„Na žalost, danas se suočavamo sa željom nekih snaga da falsifikuju istoriju tog rata, da izjednačuju žrtve i dželate. Sve ovo ne samo da vrijeđa naše narode već i razbija temelje modernog svjetskog poretka. Stoga je izuzetno važno da smo ujedinjeni u želji da nastavimo braniti istorijsku istinu i pravdu“, poručio je Manulik.


Predsjednik gradskog odbora SUBNOR-a Trebinje Slavko Šanjević podsjetio je da je u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovalo preko 4.500 Trebinjaca od kojih je više od dvije stotine preživjelih
nosilaca partizanske spomenice i 11 nosilaca ordena narodnog heroja.


„U toku Drugog svjetskog rata širom bivše Jugoslavije poginulo je 819 boraca, dok su 874 žrtve ustaškog i nacističkog terora. Ukupno 1.693 žrtve dalo je Trebinje, čija su imena upisana na vratima ovog spomenika. Ovoliki broj žrtava zaslužuje pažnju svih generacija i za sva vremena“, istakao je Šanjević.

Organizatori trebinjskog marša su Grad Trebinje i gradska organizacija SUBNOR-a.

Sutra, na Dan pobjede nad fašizmom, na spomeniku borcima NOR-a u gradskom parku u 10 časova biće položeno cvijeće i odata pošta svim borcima Narodno-oslobodilaškog rata i žrtvama fašističkog terora 1941-1945.