Tužilaštvo BiH naredilo je ponovno otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo BiH juče donijelo odluku po svim žalbama u predmetu “Dobrovoljačka”.
Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

“Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama, te je u potpunosti izvršena odluka Ustavnog suda BiH”, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH bez preciziranja imena lica protiv kojih će biti ponovo otvorena istraga.

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere sa ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine. U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.


Izvor: Srpskainfo