Upaljeni su svi alarmi. Zagađenje vazduha u Sarajevu drugi dan za redom bilježi rekordne vrijednosti. Zagađenost ugljen-monoksidom i do pet puta prelazi prihvatljive vrijednosti. Dva glavna zagađivača su saobraćaj i domaćinstva, koja koriste čvrsto gorivo. Stručnjaci poručuju, problem treba sistemski riješavati, a iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju građane da poštuju preporuke - prva od njih je ne izlazite ukoliko ne morate.


Glavobolje, nadražaji, teško disanje, kašalj, ali i poremećaj plućne i srčane funkcije samo su neki od simtoma koji se zbog zagađenosti vazduha javljaju kod pacijenata.


Iz zavoda za javno zdravstvo KS, djeci, starijim osobama, trudnicama i hroničnim bolesnicima preporučuju da uopšte ne izlaze napolje. Onima koji to moraju preporučuju da između ostalog koriste medicinsku masku.
Ali, malo je onih koji ove preporuke poštuju.


"Teško je disati, teško je kretati se. Koristite li ikakvu zaštitu? Ne, ali bismo trebali maske nositi. Nikakvu zaštitu, jedina mi je zaštita što ne izlazim vani kada je ovakva situacija. Ne mislim da se treba koristiti, bar što se mene tiče", ističu građani.


Iz Zavoda upozoravaju, duži boravak na otvorenom može izazvati i hronične probleme.


" Što su one sitnije, govorim o PM 2,5 česticama, to su čestice koje mogu mnogo dublje da prodru u organizam i mogu da nanesu veću štetu", istakla je Sanela Salihagić, Zavod za javno zdravstvo KS.


"Ljudi u zadnje vrijeme, pošto je gas malo skuplji, prelaze pogotovo na padinskim dijelovima na loženje na ugalj i na drva, to je isto katastrofalno", kategoričan je Zlatko Langof, profesor Arhitekture.


"Moramo se riješiti uglja i uvesti dodatne takse ako ćemo koristiti ugalj za indivudialna ložišta", naglasio je Osman Lindov profesor na saobraćajnom fakultetu.


Drugih 50% čini saobraćaj. Osman Lindov profesor na saobraćajnom fakultetu pojašnjava da nema eliminatornih eko testova, ali ni podsticaja za kupvinu hibridnih automobila, niti za korištenje vozila na plin. A jedan od problema je i nesređen sistem saobraćajnica.


"Jednostavno se dešava da stambena izgradnja zauzima saobraćajne koridore na području Sarajeva i to svakako doprinosi velikom zagađenju, odnosno smanjenju protoka vozila, koja se zadržavaju nepotrebno zato što nismo ubrzali ovaj proces", istakao je Lindov.


Gradnjom se blokiralo i prirodno provjetravnje u Sarajevu. Studije rađene decenijama unazad pokazale su da dolina Miljacke mora biti slobodna. Ali, te preporuke nisu ispoštovane kaže profesor arhitekture.


"Gradi se ovom dolinom, možete i vidjeti sami, veliki visoki, objekti tom dolinom. Mi nemamo taj koridor kojim bi vazduh išao iz pravca Bentbaše prema Ilidži", naglasio je Langof.


Zbog svega trpi i vazdušni saobraćaj. Najveći aerodrom u BiH već je otkazao prve letove.


"S obzirom da odluku o otkazivanju letova donose avio kompanije, a ne aerodrom, putnici bi se trebali informisati putem avio kompanije kod koje su kupili kartu, koje donose odluku hoće li putnike poslati na prvi idući let njihove kompanije ili na letove drugih avio kompanija", kazala je portparol sarajevskog aerodroma Sanja Bagarić-Arnaut.


Smog i gusta magla vidljiva je i u drugim gradovima BiH. Na svim mjernim stanicama, gdje se zagađenost mjeri prekoračene su dozvoljene granične vrijednosti polutanata.

Konaković: U srijedu na sjednici Skupštine KS o stanju zagađenosti vazduhaKolegij Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) danas je na hitnoj sjednici razmatrao zagađenje vazduha u Sarajevu, te je zaključeno da se u srijedu održi hitna sjednica Skupštine KS, na kojoj će biti prezentirane informacije o stanju zagađenosti vazduha u Sarajevu, mjerama koje će preduzeti, novim prijedlozima koji bi kratkoročno i dugoročno mogli doprinijeti rješavanju jednog od najvećih problema KS.


Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je na konferenciji za medije kazao da postoji jasan plan mjera koje trebaju biti provedene i biće na sjednici detaljno razmatrane.


“Čuli smo nove podatke, da nova mjerenja pokazuju da je procenat zagađenosti od saobraćaja mnogo veći nego što je to do sada bio slučaj. Kalkulisalo se procentom od 15 posto, a sada struka kaže da je 50 posto što bi moglo uticati na drugačiji tok donošenja odluka kada je u pitanju saobraćaj u užem gradskom jezgru”, istakao je predsjedavajući Konaković.


Bilo je i mišljenja, naveo je on, da ugalj nije jedan od glavnih problema zagađenosti, jer sumpor-dioksida nema u vazduhu.


Takođe je na sjednici bilo govora i o novim mjernim stanicama koje su kvalitetnije, ali, kako je Konaković rekao, to iziskuje izradu studije koja će dati prave informacije i otkriti šta je glavni uzročnik zagađenja, a nakon toga se može efikasnije i djelovati.


Tako se to radi u EU: Njemačka odobrila dvije milijarde evra za čišći vazduhVlada Njemačke danas je odobrila gotovo dvije milijarde evra pomoći njemačkim gradovima u okviru borbe za čišći vazduh, saopšteno je nakon sastanka u Berlinu između predstavnika Vlade, gradskih vlasti i automobilske industrije, prenosi Anadolija.


"Budžet 'Hitnog programa za čisti vazduh' sa sadašnjih milijardu evra trebao bi biti povećan na 1,5 milijardi", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel novinarima nakon sastanka.


Vlada je osigurala i dodatnih 432 miliona evra, koji bi trebali biti utrošeni na ugradnju filtera u vozila javnih službi u gradovima te za nabavku elektroautobusa, prenosi Al Jazeera Balkans.


Izvor: Nezavisne novine