Lokalna zajednica će u saradnji sa svim trebinjskim školama, preko Savjeta učenika i roditelja, organizovati predavanja o maloljetničkoj delikvenciji, preventivnim i represivnim mjerama, koja će se održavanati u okviru roditeljskih sastanaka i sjednica odjeljenskih vijeća, a u cilju predupređenja maloljetničkog nasilja.



Ovo je jedan od zaključaka koji je donesen na današnjoj redovnoj sjednici Forma za bezbjednost zajednice Grada Trebinja, kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne zajednice, Policijske uprave Trebinje, javnih ustanova i udruženja, koji se bave ovom tematikom te pripadnici udruženja navijača „Crvene zvezde“ i „Partizana“.

Dragoslav Banjak, predsjednik Foruma za bezbjednost zajednice je istakao da će u osnovnim i srednjih škola biti organizovane radionice u cilju upoznavanja mladih o štetnosti devijantnog ponašanja i promovisanju pozitivnih vrijednosti.

Banjak je naveo da će i u sredstavima javnog informisanja biti posvećena veća pažnja edukaciji stanovništva o maloljetničkoj delikveciji.

„Svoj doprinos daće i lokalni elektronski i pisani mediji koji će ugostiti eminentne stručnjake koji će dati odgovorajuće savjete i roditeljima i djeci kako da prevladaju taj burni period razvoja, a evo danas je bio akcenat na periodu između 14 i 18 godine“rekao je Banjak.


On je naveo da su sa razlog pozvali i predstavnike navijačkih grupa iz našeg grada, kako bi i oni u svojim redovima uticali na članstvo da promovišu zdrave sportske i navijačke vrijednosti, a ne huliganstvo.


„Njih smo pozvali, ne u smislu da postoji neki posebno izraženi problemi, ali prije svega što su to udruženja koja mobilišu veliki broj mladih ljudi, gdje postoji jedna povećana energija, zbog same prirode aktivnosti kojom se bave, pa smo smatrali za shodno da i njima pružimo pomoć kako bi se suzbile pojave koje bi se, eventualno, mogle javiti“, dodao je Banjak.




Veselin Milićević, komandir Policijske stanice Trebinje je istakao da je cilj današnjeg sastanka da se pomogne omladini i djeci, te da se zaštite kroz sve segmente društva.


„U narednom periodu svi ćemo preduzimati mjere i aktivnosti iz svojih nadležnosti da bi se pomoglo djeci da idu u pravom smjeru i da ne čine neke nezakonite radnje“, naveo je Milićević.


On je istakao da u posljednje vrijeme nema evidentiranih incidenata među navijačkim grupama.


„Željeli smo da se i oni uključe u rad tako da bi u narednom periodu izbjegli eventualne probleme prvenstveno između navijačkih grupa“, rekao je Milićević.


Milićević je istakao da će uskoro najprije u srednjim školama biti prisutni školski policajci.


„U skladu sa mogućnostima, mislim da nećemo moći u svim školama da imamo školskog policajca, ali u srednjim je potreban iz više razloga, što je tu više srednjih škola i što je u blizini magistralnog puta i još nekih drugih razloga“, pojasnio je Milićević.


On je naveo da je u posljednje četiri godine bilo 22 prekršaja koja su počinili maloljetnici, od toga 11 po javnom redu i miru i 11 iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, a počinjeno je 35 krivičnih djela.


Izvor Radio Trebinje