Veliki dan za stanovnike sarajevsko-romanijske regije se konačno pibližio.

Trenutno se u novoj Bolnici u Istočnom Sarajevu montira oprema, uređuju sobe i jedinice intenzivne njege, sade ukrasne sadnice u parku ispred objekta, peru trotoari i glancaju prozori, kako bi sve bilo spremno za 5. oktobar kada će biti organizovano svečano presijecanje vrpce.


Potpuno novi, savremeni bolnički kompleks JZU bolnica „Srbija“ Istočno Sarajevo,kažu u Ministarstvsu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, spreman je da odgovori najvišim standardima dijagnostike i liječenja, a u poređenju sa starim objektom rad u novoj bolnici za zdravstvene radnike značiće nevjerovatan preoktret.


Nova bolnica povezana je sa prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim dijelom-Poliklinikom i sada čini kompleks od oko 15.000 kvadratnih metara, sa oko 210 bolničkih kreveta, modernim operacionim salama, svim klinikama, urgentim centrom, porodilištem, intenzivnom njegom…

„Riječ je o projektu „ključ u ruke“ što podrazumijeva projektovanje, kompletnu pripremu terena za izgradnju, izvođenje svih građevinskih radova i kompletno opremanje od namještaja do medicinske opreme. Projektom su obuhvaćeni i izgradnja prateće infrastrukture za normalno funkcionisanje bolnice kao što je trafostanica, kotlovnica, kanalizacija, putna komunikacija, uređenje okoline zgrade itd, objašnjava ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.


„Ovo je jedan od najboljih projekata u zdravstvu i onaj na kojem smo pokazali da se istrajnost i upornost isplate. Građani sarajevsko-romanijske regije su zaslužili da imaju savremenu, novu bolnicu i nadam se da ćemo svi zajedno biti dobri domaćini i u budućem periodu pacijentima pružiti najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu“, kaže Bogdanić.


Organizatori najavljuju da će na svečanosti povodom uspješne izgradnje i opremanja nove Bolnice biti predstavljen i potpuno novi identitet ove zdravstvene ustanove koja se prema odluci Vlade Republike Srpske zove JZU Bolnica „Srbija“ Istočno Sarajevo u znak zahvalnosti Republici Srbiji za u liječenju građana sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i stalnoj podršci u edukaciji zdravstvenih radnika kao važnom doprinosu razvoju zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.


Ugovor za izgradnju nove Bolnice u Istočnom Sarajevu potpisan je početkom jula prošle godine a izvođači su „Marković invest-RM“ d.o.o. Laktaši i „Medical“ d.o.o. Mostar. Ukupna cijena nove bolnice sa uračunatim PDV-om je 54.502.101,28 KM.

Izvor: ATV