Bareljef sa likom Jovana Dučića ukrasio je hol trebinjske gimnazija koja nosi ime velikog pjesnika.
Rad akademskog vajara i redovnog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Dragana Rajšića poklon je Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ iz Beograda i Grada Trebinja.


U okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Dučićeve večeri poezije“ bareljef su danas svečano otkrili predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak i direktor trebinjske gimnazije Mišo Pešić.


„On će, ako ništa drugo, đake naše gimnazije da opominje da je Dučić juče bio tu među nama, da je danas sa nama i da će biti sutra – jer je ovaj grad krenuo Dučićevim putem, putem kulture, i danas je već u situaciji da i sebe i gradove u okruženje doživljava drugačije, da ih vidi jasnije i da je spreman da s njima gradi nove mostove, čak i one koje su istorijske okolnosti razdrmale“, istakao je Banjak.


Nakon otkrivanja bareljefa priređeno je i već tradicionalno druženje pjesnika sa gimnazijalcima, na kojem su svoje stihove kazivali učesnici ovogodišnjih „Dučićevih večeri poezije“ – pjesnici Dragomir Ćulafić, Vojislav Vukotić, Dragan Koprivica i Miomir Jovanović.