Članice Udruženja građana „Nada“ iz Trebinja danas su, povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke, na Trgu slobode, dijelile promotivni materijal, ukazujući na važnost prevencije ove bolesti.

Ovom prilikom istaknuto je da je karcinom dojke najučestaliji karcinom kod žena, te da rizik od obolijevanja ove bolesti raste iz godine u godinu.

Koviljka Komnenović, predsjednica Udruženja građana „Nada“ je navela da ono što posljednjih godina rade ima rezultate jer su žene edukovanije i više vode računa o svom zdravlju.

„Naš rad je učinkovit, prepoznatljiv. Želimo da pozovemo žene da u našim zdravstvenim ustanovama mogu da urade sve dijagnostičke procedure, da o svom zdravlju treba da vode računa svih 365 dana u godini, te da ne zaziru ni od čega“, navela je ona.

Broj članica se, kaže, povećava, a njihova interesovanja su različita.

„Naš rad je baziran na buđenju svijesti, na edukacijama, na mamografskim pregledima. Pozitivno smo uticali na žene da više vode računa o svom zdravlju. Imamo sve više članica. U ranijem periodu smo zajedno sa trebinjskom ordinacijom ‘Ultramedika‘ imali organizovane mamografske preglede, i pregledane su žene iz cijele istočne Hercegovine, pa mislim da bi te pregleda trebalo opet omogućiti“, navela je Koviljka Komnenović.


Ljubica Miljanović, onkolog Bolnice Trebinje je istakla da se dosta promijenila svijest žena o prevenciji karcinoma dojke.

„Prije je bio podatak da se oko 40 odsto žena javlja na pregled dojki, ja sada mogu da kažem da je to 70 odsto i da se izuzetno promijenila svijest o značaju ranog otkrivanja bolesti. Posebno mi je drago da žene u Trebinju imaju jako veliku zdravstvenu kulturu“, rekla je doktorica Miljanović.

Ona je apelovala na sve žene, ali i na ostale građane, da bi trebalo da svaki dan u godini bude dan borbe protiv karcinoma dojke.

„Jedna od osam žena će oboljeti od karcinoma dojke, a jedan od 100 muškaraca će oboljeti od ove bolesti. Prvenstveno mislim da je jako važno da svaka žena jedanput mjesečno napravi samopregled dojki, i to u intervalu od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa, kada je taj pregled najbolje obaviti. Bilo kakvu promjenu da primijeti – na koži, bradavici, da napipa neki čvor, trebalo bi da se javi svom ljekaru koji će je dalje uputiti na dijagnostičku obradu“, pojašnjava Ljubica Miljanović.

Ona je istakla koliko je važan nacionalni mamografski skrining, kada žena na kućnu adresu dobije poziv za mamografski pregled, koji je u zapadnim zemljama obavezujući.


Mislim da se i kod nas se, s ažuriranim adresama, može uraditi taj mamografski skrining i tu moramo biti jako aktivni da na nivou cijele Republike pokrenemo tu akciju. Već je jedan pilot projekat proveden prije nekoliko godina i pokazao se izuzetno značajnim“, kaže doktorica.

Dodaje da bi uskoro u Bolnici Trebinje trebalo da bude nabavljen digitalni mamograf, koji će usavršiti dijagnostiku dojke.

Vladislav Šipovac, iz Instituta za javno zdravstvo regionalni centar Trebinje kaže da su maligne neoplazme zajedno sa kardiovaskularnim bolestima jedan od vodećih uzroka smrtnosti, a u strukturi mortaliteta učestvuju sa oko 20 odsto.

„Najčešći karcinomi kod žena su karcinom dojke, tijela i grlića materice, potom karcinom pluća i bronhija. Kod muškaraca – karcinomi pluća i bronhija su na prvom mjestu, potom kacinom prostate i mokraćne bešike“.

On ponavlja da je najznačajnija primarna prevencija karcinoma, pod kojom se podrazumijeva eliminacija rizikofaktora.

„To su pušenje, stres i način ishrane“, pojasnio je Šipovac.

Istakao je da je učestalost obolijevanja od karcinoma dojke sve veća, te da svake godine u Republici Srpskoj ima 445 novooboljelih.

Udruženje građana „Nada“ iz Trebinja ima oko 130 članova, žena, volontera i stručnog kadra. Osnovano je 2013. godine kao samostalno udruženje u istočnoj Hercegovini.


Izvor: Radio Trebinje