U okviru manifestacije „Dučićev dan“ u Muzeju Hercegovine večeras je otvorena multimedijalna izložba „Sveti Sava Srpski“, autora muzejskog savetnika dr Andreja Vujnovića iz Istorijskog muzeja u Beogradu.


Kao plod višegodišnjeg istraživačkog rada – izložba, prema riječima njenog autora, nastoji da, kroz arhivsku građu, kopije fresaka i ikona i fotografije ličnih predmeta i relikvija Svetog Save što potpunije približi javnosti njegov svetovni i duhovni put, kao i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i cjelokupnu srpsku istoriju i kulturu.


Rad na sticanju autokefalnosti i autonomije Srpske pravoslavne crkve u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop, pregalaštvo na poboljšanju crkvene organizacije, državotvorni, državnički i diplomatski poslovi – kojima je izdejstvovao i međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu, ali i nemjerljivi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva – Svetog Savu učinili su najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda.



Vujnović ističe da je izložba o Svetom Savi bila muzeološki veoma zahtjevna za realizaciju zato što je predmeta vezanih za njegov život, a koji ulaze u kategoriju muzejske građe, relativno malo.


„Ovdje se pokušalo sa onim s čim se raspolagalo – da sa predmetima sa kojima je Sava bio u kontaktu a nisu baš muzeološkog karaktera napravimo i dočaramo ambijent u kojem je on živio i stvarao i ukažemo na značaj njegovog djela“, istakao je autor dodajući da je njegova intencija kao istraživača bila i da osvijetli stvarni Savin lik, u njegovoj humanoj i hrišćanskoj dimenziji, a čiju su sliku u proteklim vijekovima iskrivili nanosi narodnih predanja o ovom svetitelju.



Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurićpodsjetivši da se ovaj multimedijalni, potpuno savremen i moderan povratak Svetog Save svojoj očevini dešava upravo u godini u kojoj obilježavamo 800-tu godišinjicu Zahumsko-hercegovačke eparhije.


„Da za svoga života svetitelj ništa drugo nije učinio, nego nam omogućio da u Hercegovini znak krsta uklešemo na vladičansku stolicu, bilo bi dovoljno i za pomen i za spomen“, poručio je Ćurić, dodajući da izložba sublimira jednu dugu kulturnu, crkvenu i državnu nit koja je bila često mršena i ponekad prekidana – ali koja je uprkos tome stigla i do naših dana a bez koje bi još više bili izloženi i rizicima i lutanjima.



„Učvrstivši temelje naše škole, crkve i države, Sveti Sava napravio je korak od devet milja, korak nebeski dug, korak koji nije odmjeren prema čovjeku, nego prema biću koje se uzdiglo i svojom čistom dušom i pregalačkom rukom sve nas primaklo i pozbilo oko našeg stvoritelja“, poručio je gradonačelnik Ćurić.

izvor: Radio Trebinje