U trebinjskim osnovnim školama po prvi put od ove školske godine se proučava islamska vjeronauka, a jedini učenik je Naila Fazlagić, koja pohađa Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“.


Naila je učenica drugog razreda i od ove školske godine vjeronauku joj predaje otac, Sadik efendija Fazlagić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Trebinje.
Djevojčica kaže da joj je lijepo u školi i da je upoznala nove drugare, da joj je najbolja drugarica Irina.
-Volim sve da učim, gradivo nije teško, a od predmeta najviše volim vjeronauku – odgovara Naila.
Vjeroučitelj, imam Sadik Fazlagić kaže da je upisao dvoje djece u Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, kćerku i sina. Navodi da dječak ide u prvi razred gdje se po planu i programu vjeronauka ne uči u ovom uzrastu u školama u Republike Srpske.
– Malo je neobično biti vjeroučitelj svom djetetu u školskoj učinici. Nije isto biti učitelj i vaspitač u kući. U učionici se ponašamo kao učenik i učitelj, a kući kao dijete i roditelj. Kad dođemo iz škole moj učenik, odnosno moja kćerka, ne da da joj pregledam zadaću. To radim u školi, jer sam joj tamo učitelj – objašnjava Sadik.
On dodaje da je zadovoljan kako se rukovodstvo škole i nastavno osoblje odnosi prema njegovoj djeci i kako su se uklopila u novu sredinu. Ističe da je rođen u Trebinju i da mu je drago što je došao na službu u ovaj grad.

Prema riječima direktora škole Darka Jegdića roditelji su izrazili želju da djevojčica uči islamsku vjeronauku za šta je škola dobila potrebnu saglasnost od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.
– Škola je obezbjedila prostoriju u kojoj se održavaju časovi islamske vjeronauke u isto vrijeme kada drugi učenici iz Nailinog razreda imaju pravoslavnu vjeronauku – kaže Jegdić.
On dodaje da se nastavni planovi i časovi upisuju u dnevnik, kao i svi ostali predmeti.
– Spremni smo da obezbjedimo uslove za izučavanje vjeronauke svim učenicima drugih vjeroispovesti ukoliko izraze želju, a uz saglasnost resornog ministarstva – navodi Jegdić.

Prihvaćene u školi


Nailina učiteljica Radmila Milidragović kaže da su drugari prihvatili djevojčicu i da se ona druži sa svim đacima.
– Od ove godine imamo dvije nove učenice, Nailu i Andreu koja je došla iz Australije. Djeca se druže i igraju i nema nikakvih problema. Prihaćene su, iako su novi učenici u razredu. Nedavno su dobile i pozivnice za jedno rođendansko druženje – objašnjava Milidragovićeva.
Srpska info