U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba selektovanih radova sa 10. EX–YU konkursa za grafiku.


Trebinjski ljubitelji umjetnosti u narednih petnaetak dana imaće priliku da pogledaju više od sto radova sa jubilarnog konkursa iz 2017. godine, koji odražavaju aktuelne umjetničke tokove u oblasti grafičke umjetnosti na području bivše Jugoslavije.


Akademski slikar i autor konkursa Nataša Brkić kaže da je ovaj projekat pokrenula 2007. godine, pod pokroviteljstvom Visoke turističke škole iz Beograda, kako bi univerzalni jezik umjetnosti kao most ponovo povezao prostore bivše Jugoslavije.


Na konkurs je u njegovih deset godina prispjelo više od 1.800 radova preko 700 umjetnika iz 60 gradova nekadašnje zajedničke zemlje.


„Stvorili smo jednu novu kulturnu manifestaciju i bili deset godina veoma dosljednji principima ovog konkursa – a to su velike nagrade, veoma strog žiri sastavljen uvijek od eminentnih stručnjaka – istoričara umjetnosti i grafičara i katalaog koji je uvijek pratio izložbu“, istakla je ona.


Posebno je značajno što ovaj konkurs, dodaje Brkićeva, uz već potvrđene i renomirane umjetnike uključio i studente grafike iz svih sredina bivše Jugoslavije.


„Tako da su studenti u ovih deset godina imali priliku da se upoznaju sa radom i svojih kolega iz drugih centara i njihovih profesora, da se sa njima takmiče i sa njima izlažu“, kazala je Brkić.


Urednik izložbe, doc. dr Vladimir Parežanin sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da mu je želja bila da ovom značajnom izložbom u svoj grad dovede, predstavi i afirmiše umjetničke vrijednosti regiona.


Iako po vokaciji arhitekta i teoretičar, kako kaže, posljednjih godina „gostuje“ u oblasti grafike i umjetnosti, te mu je večeras izuzetna čast ali i odgovornost – prilika da uređuje izložbu „koja veliča rad, predanost i entuzijazam i slavi umjetnost i stvaralaštvo“.


Uz radove sa 10. EX–YU konkursa za grafiku na izložbi su predstavljene i grafike Gordane Petrović, redovnog profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti iz Beograda i njenih saradnika Ivane Fleger i Nikole Radosavljevića.


Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević.




RT