U Trebinju su završeni 22. Susreti mladih. U projektu je učestvovalo oko 250 učesnika, organizatora i gostiju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Rusije. Organizatori su bili Omladinski savjet Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Srpske i grad Trebinje.


Promocija omladinskog rada i omladinskog aktivizma bio je jedan od važnijih ciljeva a nove ideje čiju realizaciju možemo da očekujemo uskoro, kruna su ovogodišnjeg Susreta mladih .
"Jedna od ideja koju bismo trebali realizovati jeste Omladinska banka, pošto istočna Hercegovina ima problem sa omladinskim bankama, jer na našim prostorima jedina omladinska banka postoji u Istočnoj Ilidži, pa kada radimo neke projekte moramo da otvorimo banku. Pošto nam je Istočna Ilidža daleko u većini slučajeva taj novac propadne", rekao je Igor Stević iz Omladinske organizacije "Talas 059" Nevesinje.
"Mnogi od njih odlaze zaista motivisani u svoje lokalne zajednice da pokreću omladinske organizacije i da pokreću neke lokalne aktivnosti koje su zanimljive. Ono što je bitno da su neki od njih već dobili podršku Omladinskog savjeta kao krovne organizacije osnovali svoju organizaciju, bili aktivni članovi i motivisali druge", istakla je predsjednica Omladinskog savjeta Republike Srpske Danijela Topić.
Tokom petodnevnog druženja organizovane su edukativne radionice, kulturni i drugi sadržaji. Ovo je bila prilika da razmjenjuju iskustva i uče na koji način i oni mogu da doprinesu razvoju zajednice.
"Mi mnogo očekujemo od mladih, ali mislim da mladi imaju pravo da puno očekuju i od nas koji donosimo odluke i koji smo odgovorni da im steknemo uslove za njihov boljitak u sredinama u kojima žive. I mislim da su ovi Susreti dobar primjer kako se odgovorna vlast brinu o njima i ovim putem bih se zahvalio i gradskoj vlasti ali i Ministarstvu porodice omladine i sporta", izjavio je Đuro Mlanuša iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih.
Susreti mladih su tradicionalna omladinska manifestacija koja se svake godine održava krajem ljeta na jednoj od lokacija u Republici Srpskoj. Šesti put su u Trebinju.
"Postoji jedna izreka - ono što je lijepo treba nastaviti, tim koji dobija ne treba mijenjati, tako da nam je zadovoljstvo da ovdje boravi mladi iz svih krajeva Srpske. To doprinosu zajedništvu koje nam je uvijek i sada bilo potrebno, tako da ćemo sigurno nastaviti. Mladi su oduševljei Trebinjem, saznali su o našem gradu mnogo, oni su prezadovoljni, kao i mi", naglasio je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Trebinje Zoran Malešević.
Iako su svečano zatvoreni za učesnike su susreti tek počeli, jer slijedi međusobna saradnja, zajedničko unapređenje vještina i znanja kako bi učinili korak dalje i unaprijedili svoje lokalne zajednice
RTRS