U Ženevi je svečano otkrivena spomen-ploča posvećena Jovanu Dučiću, velikom srpskom piscu i diplomati, koji je u ovom gradu proveo sedam godina života.

Inicijativu za postavljanje ovog obilježja pokrenula je Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj, želeći da ostavi trajan spomen na vrijeme koje je slavni srpski pjesnik i diplomata proveo najprije na studijama u Ženevi, od 1899. do 1906. godine, a zatim i u svojstvu stalnog delegata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pri Društvu naroda, 1925. godine.


Spomen-ploča, postavljena na adresi na kojoj je Dučić živio u vrijeme studija, u neposrednoj blizini Ženevskog univerziteta, dar je Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Gradu Ženevi i na njoj piše:

"Ovdje je u vrijeme svojih studija živio Jovan Dučić (1874-1943), knez srpske poezije, pisac, putopisac i diplomata. U spomen na velikana srpske književnosti, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, novembra 2018. godine".

Pred velikim brojem građana Ženeve, predstavnika Grada i uglednih zvanica, prisutnima su se obratili član Gradskog vijeća Ženeve Remi Pagani, koji je zahvalio na ovom vrijednom poklonu u spomen na nekadašnjeg slavnog stanovnika Ženeve, zatim ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković, akademik Milovan Danojlić i pisac i prevodilac Slobodan Despot.

Ambasador Snežana Janković je, govoreći o značaju Jovana Dučića u srpskoj književnosti i uticaju godina provedenih u Ženevi na njegovo stvaralaštvo, koje su mu omogućile dodire sa svjetskim književnim i filozofskim pravcima, istakla da ovim činom dajemo mali doprinos čuvanju uspomene na velikana naše književnosti, ali i podsjećamo na dugu tradiciju kulturnih veza između Srbije i Švajcarske, u kojoj su dio svog obrazovanja stekle i mnoge druge znamenite ličnosti naše zemlje.

Ona je zahvalila Gradu Ženeva na razumijevanju istorijskog i kulturološkog značaja postavljanja ove spomen-ploče za Srbiju, za srpski narod u Švajcarskoj i za kulturnu saradnju između naših dvaju zemalja.


Akademik Milovan Danojlić govorio je o značaju Dučićevog boravka u Ženevi na razmeđi vijekova, istakavši da je on ostavio posebno veliki pečat u Dučićevom stvaralaštvu i životu.

Ovaj pjesnik koji dolazi iz male zemlje dao je veliki doprinos svjetskoj poeziji, a spomen-ploča ostaje kao trajno svjedočanstvo o Dučićevem dvostrukom boravku u Ženevi.

Na kraju svečanosti, prevodilac Dučićevih djela Slobodan Despot pročitao je dio putopisa "Prvo pismo iz Švajcarske" i "Pesmu ženi" na francuskom jeziku, koju su zvanice iz Ženeve prethodno imale prilike da čuju u originalu, na srpskom jeziku.


Izvor: Tanjug