Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Mustafi Đeliloviću i drugima, u kojoj su zbog ratnih zločina osuđeni na ukupno 60 godina zatvora, te je predmet vraćen na ponovno suđenje.

sid-bih.jpg

Advokatica Lejla Čović potvrdila je za portal Kliks da je ukinuta prvostepena presuda Đeliloviću i drugima, kazavši da će se pretres sada voditi pred Apelacionim vijećem koje je uvažilo žalbe i ukinulo presudu.

Vijeće koje je ukinulo prvostepenu presudu čine sudije Miloš Babić, kao predsjedavajući, te članovi Vijeća Senadin Bektašević i Tihomir Lukes.
- Uvažena je žalba Tužilaštva BiH i uvažene su žalbe dviju odbrana: Mustafe Đelilovića kojeg zastupa advokatica Vasvija Vidović i Halida Čovića kojeg zastupam ja - kazala je advokatica Lejla Čović u telefonskoj izjavi.

Sud BiH je u julu prošle godine, nakon šest godina suđenja, osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u "Silosu", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" na području opštine Hadžići.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić.

Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika "Silosa" Bećira Hujića, dok su komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u "Silosu" Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni "Krupa" Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je Vijeće kojim je predsjedavala Minka Kreho utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.