Policijska uprava Trebinje riješila je u novembru četiri slučaja paljevine automobila, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Uprave Žarko Laketa.


"Vrlo brzo ćemo izaći sa informacijom da smo riješili još jedan slučaj paljevine vozila", dodao je Laketa.


On je apelovao na druge institucije da rade svoj posao u skladu sa zakonom, da bi se došlo do boljeg stanja bezbjednosti.




Načelnik Sektora policije Siniša Laketa rekao je da su u novembru evidentirana 22 prekrašaja protiv javnog reda i mira, što je za osam odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.


"U Trebinju je evidentirano devet prekršaja, na područja opština Gacko i Nevesinje po četiri, Berkovića tri i na području opština Bileća i Ljubinje po jedan prekršaj", rekao je Laketa.


Laketa je dodao da su u narušavanju javnog reda i mira učestvovala 22 lica, od kojih 17 muškaraca i pet žena, te da je najveći broj počinilaca starosne dobi od 30 do 40 godina.


Prema njegovim riječima, 10 lica je uhapšeno tokom uspostavaljanja narušenog javnog reda i mira.


On je naveo da je u novembru sila upotrijebljena 29 puta i u svim slučajevima se radilo o sredstvima za vezivanje.


Laketa je istakao da se u novembru dogodilo 37 saobraćajnih nezgoda, što je za sedam više u odnosu na isti period prošle godine.


"Ukupno je evidentirano 1.139 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Iz saobraćaja je isključen 101 vozač, od kojih 87 zbog vožnje pod dejstvom alkohola ili opijata", rekao je Laketa.

Laketa je pozvao vozače da se pridržavaju propisa i da vozilo spreme za zimske uslove vožnje.


On je naveo da je Policijska uprava Trebinje sprovela niz aktivnosti u novembru po pitanju bezbjednosti saobraćaja, da je od 446 kontrolisanih, 290 vozača kažnjeno, od kojih 171 zbog neposjedovanja zimske opreme.


Laketa je naglasio da od 15. decembra službenici Policijske uprave Trebinje vrše pojačanu kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava, te da su za prekršioce zakona po pitanju prometa eksplozivnih materija predviđene kazne od 300 do 900 KM.


Načelnik Sektora kriminalističke policije Bojan Dabić rekao je da je Policijska uprava Trebinje u novembru evidentirala 23 krivična djela, što je za pet manje ili 17,9 odsto u odnosu na uporedni period.


"Po poznatom učiniocu prijavljeno je 17 krivičnih djela, a po nepoznatom šest. Rasvijetljeno je osam krivičnih djela", naveo je Dabić.


On je dodao da su nadležni tužilaštvima podnesena 23 izvještaja protiv 23 lica. "Od ukupnog borija prijavljenih lica četiri su maloljetnika, a 12 lica su povratnici u izvršenju krivičnih djela", rekao je Dabić.


Prema njegovim riječima, iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 16 krivičnih djela, dok je iz oblasti imovinskih delikata evidentirano pet krivičnih djela, što je za 58 odsto manje u odnosu na uporedni period.


Evidentirana su četiri krivična djela protiv života i tijela.


On je rekao da je u novebru oduzeto 1,934 kilograma marihuane i manja količina opojne droge amfetamin.


Iz oblasti krivičnih djela privrednog kriminaliteta evidentirana su dva krivična djela.


"Oduzeto je ukupno 13.499 paklica raznih vrsta cigareta, čija je tržišna vrijednost oko 24.000KM", rekao je Dabić.


Izvor: Srna