Podsjetimo, od 1. septembra struja je poskupila za oko 200 kupaca industrijske struje, a najviša ponuđena cijena za neke kupce je 50, dok je najmanja 35 evra. Kod 960 kupaca cijena nije mijenjana i ostala je 31,23 evra.struja-cijene1.jpg

Građani će imati nepromijenjenu cijenu električne enrgije, za sada, poručio je direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović. U intervjuu za RTRS Petrović je rekao da je ovakva cijena električne energije i dalje daleko ispod tržišnih principa.



 

Mi ćemo u novom softveru za obračun električne energije, a nastojaćemo da to bude od januara, ali ako ne od januara onda sigurno polovinom naredne godine da i dalje zadržimo povoljne cijene električne energije za domaćinstva koja troše manje kilovata—na primjer 400- 500 kilovata električne energije. Domaćinstva koja budu trošila više, to znači da se koristi za grijanje, da se koristi za bazene ili za neke druge svrhe oni će morati plaćati veću cijenu struje- sigurno postepeno ćemo je povećavati do tržišne” rekao je Petrović.

Naglasio je da građani u RS mogu da očekuju da se u narednih desetak godina neće postići tržišna cijena električne energije s tim što će se kretati u nekim rasponima od tržišne do subvencionisane koja će biti otprilike pedeset posto od tržišne.

Nadamo se da će se u ovim planovima voditi računa o stanovnicima Hercegovine koji nemaju toplane niti tu mogućnost grijanja i kojima je struja često jedini način da ugriju svoje domove. Tih 400-500 kilovata i van grejne sezone višečlane porodice , za najosnovnije potrebe, potroše i tokom ljetnih mjeseci.

A, iako će cijena električne energije za domaćinstva u RS, za sada, ostati nepromijenjena, poskupljenje struje za industrijske proizvođače na svojoj koži osjetiće i građani, jer je za očekivati lančani skok cijena osnovnih životnih namirnica.

Na to upozoravaju iz udruženja potrošača, naglasivši da proizvodnja hrane u dobroj mjeri zavisi od cijene ovog energenta.

Poskupljenje struje će se, takođe, negativno odraziti i na privrednike, ocijenio je ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević.

– Sigurno je da će djelimično uticati na to, ali jednostavno moramo držati korak sa EU i njihovim politikama koje se odnose na poslovanje javnih preduzeća „Elektroprivrede RS“ – rekao je Petričević.