Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je na svečanoj sjednici Skupštine grada Trebinja, povodom krsne slave ovog grada i Sabornog hrama, da se Trebinje u posljednje vrijeme veoma pozitivno preobrazilo, ali da ne vidi kraja koliko ono može da raste i da se razvija u budućnosti.
Vladika Grigorije je rekao da je Trebinje grad u kome je proveo više od pola svog dosadašnjeg života, navodeći da veliki pjesnik Jovan Dučić nikada nije živio u Trebinju, ali da je čitav svoj život živio za ovaj grad.
"I ja tako mislim da ostatak života neću dugo živjeti u Trebinju, ali ću živjeti za ovaj grad. I mjesto koje sam izabrao da budem u Njemačkoj - Dizeldorf, mnogo liči na Trebinje, ima rijeku, stari grad, kulturu, tradiciju, istoriju i pjesnika Hajnriha Hajnea, kao što Trebinje ima svog Dučića", istakao je vladika Grigorije.
On je naglasio da su najveće zlo upravo podjele. Vladika je dodao da mu je iz tog razloga posebno drago što gradonačelnik Trebinja Luka Petrović poziva na jedinstvo.
"Jedinstvo ne podrazumijeva da nema razlika među nama, ni dijaloga koji je oštar i iskren. Jedinstvo podrazumijeva ljubav koja je iznad svega toga i suštinski respekt, ono na čemu smo posljednjih godina naročito radili, shvativši sve naše greške i padove", rekao je vladika.
Vladika Grigorije je istakao da se na svakom koraku vidi da je došlo do preobražaja Trebinja, ali da, iz iskustva i istorije svijeta, svi treba da znaju da preobražaju nema kraja.
"Svako zastajanje i uživanje u onome u čemu smo i dokle smo stigli bilo bi opasno i moglo bi da se pretvori u propadanje. Zato je važno da se preobražavamo iz dana u dan, iz koraka u korak, iz susreta u susret", zaključio je vladika Grigorije.
Srna