Oba agregata Hidroeletrane „Dubrovnik“ – od kojih je jedan iz sistema Hidroelektrana na Trebišnjici i pripada Elektroprivredi Republike Srpske – jutros su van pogona zbog jutrošnjeg tragičnog požara u ovom postojenju, u kojom je jedan radnik smrtno stradao, za dvojicom se još traga, a više njih je povrijeđeno.

Ovo je za Radio Trebinje potvrdio Aleksandar Vujić, izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a.

Vujić je kazao da su Hidroeletrane na Trebišnjici ponudile kolegama iz HE u Platu svaku vrstu pomoći, ali da je u upravi ovog elektroenergetskog postrojenja rečeno da je već angažovano dovoljno ljudstva i stručnih službi za vanredne situacije iz cijele Hrvatske.



„Redovno smo u komunikaciji sa kolegama iz HE ‘Dubrovnik’, solidarni smo u svemu što proživljavaju – i sve naše osoblje im je na raspolaganju“, kazao je Vujić u izjavi za Radio Trebinje.

Vujić navodi da je rano govoriti o šteti na postrojenjima i posljedicama havarije, te da je u ovom trenutku najvažnije – da se učini sve kako bi se razmjere ove tragedije bile što manje.




„Ispadom agregata manja je rasploživost HET-a. Elektroprivrda, naravno, neće dozvoliti da krajnji potrošači ostanu bez električne energije – trgovinom ili angažovanjem nekih zamjenskih kapaciteta sigurno će se nadomjestiti taj deficit koji je nastao havarijom. Ali, ovdje su u pitanju ljudski životi i ovom trenutku je najvažnije da posljedice u tom smislu budu što manje“, istakao je Vujić.


Požar u HE „Dubrovnik“ izbio je jutros oko 9:30, a uzrok će biti utvrđen nakon vještačenja. Pretpostavlja se da je tehničke prirode.


Izvor: Radio Trebinje