Trebinjska gradska uprava ponovo je ponudila otpremnine zaposlenima u gradskoj administraciji koji žele sporazumno da napuste posao u ovoj instituciji.

Javni poziv je bio upućen i početkom godine, a otpremnine su uzela četiri radnika, koja su bila pred penzionisanje.

U novom pozivu pravo na otpremninu imaju zaposleni u gradskoj upravi koji će do kraja 2020. godine imati manje od 15 godina do starosne penzije, a visina otpremnina se kreće od 30 do 55 prosječnih plata u 2017. godini.

– Iznosi koje će radnik gradske administracije dobiti, ukoliko sporazumno prekine radni odnos, su od 23.000 do 46.000 KM. To je jedan od načina da se pokušamo izboriti sa viškom zaposlenih i da jedan broj radnika bude zbrinut, kako bi ispoštovali Zakon o lokalnoj samoupravi – kaže za Radio Trebinje zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić.On dodaje da se iz gradskog budžeta ne može izdvojiti više novca, kako ne bi trpile druge kategorije stanovništva koje su korisnici budžeta i kako se ne bi usporavali započeti socijalni programi.– Planirali smo da ovaj period kad budemo isplaćivali otpremnine nekako istrpimo, ali bi poslije tri godine imali rastrerećeniji budžet i više novca bi mogli izdvajati za započete programe i infrastrukturu – navodi on.




U prvom javnom pozivu, objavljenom početkom godine, pravo na otpremninu su imali radnici koji su na deset godina od starosne penzije, a u novom pozivu koji je otvoren do 7. decembra, ova stavka je povećana na 15 godina.

Ćurić kaže da će biti izdvojeno i oko 20 odsto viša novca iz budžeta grada za te namjene.

– U cilju smanjenja broja zaposlenih u gradskoj administraciji formirali smo i nova javna preduzeća. Bilo je komentara zašto se to radi, kad, opet ta preduzeća koriste novac iz budžeta. Preduzeću „Ekologija i bezbjednost“ dio novca daju i Hidroelektrane na Trebišnjici i tako je budžet grada rasterećen. Formiranjem novog javnog preduzeća „Parking servis“, osim što se rasterećuje gradska administracija, radnici dosadašnje parking službe će imati više prostora da budu nagrađeni ako dobro rade – navodi zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i dodaje da je sve urađeno po zakonu.

On navodi da je Trebinje jedna od rijetkih lokalnih zajednica u RS koja je preduzela mjere da se smanji broj zaposlenih u gradskoj administraciji, a da ne ugrozi funkcionisanje.

– Bilo je, nažalost, i ukidanja određenih radnih mesta, pa je jedan broj ljudi proglašen neraspoređenim i nakon tri meseca, u skladu sa zakonom, su ostali bez posla – kaže Ćurić. Sindikat
U gradskoj administraciji postoje dvije sindikalne organizacije.
– Radnici su pozvani da sporazumno raskinu radni odnos i nisu proglašeni tehnološkim viškom. Poziv je na dobrovoljnoj osnovi i na službenicima je da se sami odluče da li će prihvatiti ponudu, pa sindikat nema osnova da reaguje. U razgovoru sa radnicima smo saznali da su nezadovoljni ponuđenim iznosom otpremnine, naročito oni koji imaju više godina do starosne penzije – kaže za Radio Trebinje Zdravka Dangubić, predsjednik sindikalne organizacije trebinjske gradske uprave, koja djeluje pri Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS.
U sindikalnoj organizaciji gradske uprave koja djeluje pri Sindikatu uprave RS još nisu komentarisali javni poziv, uz objašnjenje da će o svemu razgovarati sa radnicima.
Višak
U trebinjskoj gradskoj upravi trenutno je oko 100 zaposlenih viška prema Zakonu o lokalnoj upravi. U gradskoj upravi navode da su zatekli 334 radnika nakon preuzimanja vlasti prije dvije godine i da je taj broj do sada smanjen za 105 zaposlenih.

Izvor: Radio Trebinje