U Trebinju će 7. marta biti održan prvi zajednički koncert tri folklorna društva iz tog grada posvećen ženama koje su stub svake porodice, dogovoreno je danas na sastanku vršioca dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića sa predstavnicima tih kulturno-umjetničkih društava.




Ćurić je istakao da će Gradska uprava finansijski pomoći rad ovih društava koji su najbolji ambasadori grada Trebinja.


"Po prvi put biće organizovan zajednički koncert sva tri udruženja. To je veliki uspjeh. I datum je simboličan. Na ovaj način želimo da svim damama grada Trebinja, ali i onim koje budu u našem gradu uljepšamo Dan žena", rekao je Ćurić.


Predsjednik Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Alat" Nedeljko Lambeta rekao je da je današnji sastanak bio veoma koristan i kvalitetan.


Lambeta je dodao da je razgovarano i o tome da se "Alatu" dodijeli status društva od nacionalnog interesa.

"Ta inicijativa će biti značajna i za Hercegovinu i za Trebinje, kao i za druga dva kulturno-umjetnička društva. To će omogućiti da i Hercegovina zaštiti svoje igre, običaje i tradiciju i da postanemo još značajniji na mapi kulturnih dešavanja Republike Srpske", rekao je Lambeta.


Potpredsjednik KUD "Hercegovina" Žarko Vujadinović rekao je da se nada da će ovakvi sastanci ubuduće biti oganizovani mnogo češće.




"Mi smo svi na zajedničkom, misionarskom putu. Kada idemo van granica mi smo ambasadori Trebinja i cijele Republike Srpske. Od folklora nema niko zarade, mi sve što radimo, radimo iz ljubavi i da bi sačuvali svoje običaje i tradiciju iz Hercegovine", rekao je Vujadinović.


Predsjednik Ansambla narodnih igara "Jovan Dučić" Nebojša Ratković istakao je da je vrlo zadovoljan što je ovakav sastanak konačno organizovan.


"Istina je da nije lako, ali je sve mnogo lakše kada imate ljudi koji vam pomažu. Istina, mi ne živimo od folklora, već živimo za folklor", zaključio je Ratković.


Izvor: Srna