Trebinje, Mostar i Počitelj će 22. i 23. 4. 2017. godine biti gradovi-domaćini studentima sa pet akademija likovnih umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, koji će organizovati umjetničke performanse i izložbe "Otisci uz poruku o miru" na javnim mjestima navedenih gradova, a sa ciljem promocije značaja aktivne saradnje među mladim umjetnicima.


"Otisci uz poruku o miru" objediniće studente likovnih akademija iz Sarajeva, Banje Luke, Trebinja, Širokog Brijega i Mostara, a koji su tokom protekle četiri godine već sarađivali u okviru grafičkih radionica "Otisci multioriginalne BiH" i široj javnosti predstavili 10 izložbi sa 40 umjetničkih radova.
Performansi će se održati u Kulturnom centru Trebinje, 22. 4. s početkom u 15 časova i mostarskom Mepas Mallu, 23. 4. s početkom takođe u 15 časova. Izložba radova nastalih tokom performansa će biti organizovana u Međunarodnoj umjetničkoj koloniji Počitelj, 23. 4. s početkom u 20 časova

Studenti će neposrednim radom na terenu pokazati svoje vještine, te će javnosti omogućiti da na praktičan i direktan način stekne uvid u vrijednosti i talenat koji ovi mladi umjetnici posjeduju. Performans "Otisci uz poruku o miru" organizovan je kroz mirovni projekat PRO-Budućnost, u čijem su se okviru studenti i upoznali i počeli raditi zajedno, a navedena radionica će biti vodilja i primjer svim drugim studentima i pojedincima u našoj zemlji, da su pozitivne inicijative u BiH moguće i u teškim vremenima za kulturu i sve druge segmente društva. Udruženje Arka će pružiti logističku i tehničku pomoć ovoj studentskoj inicijativi.
Trebinje danas