Herceg Novi, Trebinje i Dubrovnik prvi put će zajedno kandidovati projekte prema Savjetu Evrope kako bi se zbližili i unaprijedili saradnju, poručeno je sa današnjeg seminara u Herceg Novom o temi "Lideršip akademija".



Učesnici seminara saglasili su se da je najvažnije to što su se predstavnici tri grada sastali i razgovarali o problemima, među kojima su dva najveća odlaganje smeća i djelovanje u kriznim situacija.
Oni su dogovorili da će ova dva projekta do 1. septembra biti upućena ka EU i Savjetu Evrope, te da bi, ukoliko ne budu podržani, gradovi trebalo da finansijski pomognu njihovu relizaciju.
Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je Srni da je veoma važno to što su se u posljednjih godinu dana predstavnici Trebinja, Herceg Novog i Dubrovnika tri puta sastajali i što su uočili iste probleme.



"Ono što je sada najvažnije, jeste da izradimo dobar projekat", naveo je Đurić i dodao da bi trebalo odrediti jedno mjesto iz kojeg će se vršiti koordinacija iz sva tri grada.
Koordinator Službe za upravljanje ljudskim resursima u opštini Herceg Novi Jovanka Lepetić naglasila je da su ovakvi seminari poželjni, te da je riječ o prvoj regionalnoj konferenciji ove vrste posljednjih godina.
"To što smo se sastali, prvo u Dubrovniku, zatim u Trebinju, a sada u Herceg Novom, govori o tome da se svijest ljudi mijenja i da možemo sjediti za istim stolom, u istom prostoru i razgovarati o unapređenju svega što nam je zajedničko", kaže Lepetićeva.

Ona je navela da je saradnja u kriznim situacijama ranije postojala između Trebinja i Herceg Novog.
"Nastavljajući saradnju kroz projekat sa Dubrovnikom, došli smo do značajnog rezultata koji će doprinijeti razvoju međuopštinske, međuregionalne i međudržavne saradnje", dodala je Lepetićeva.
Organizator trećeg, posljednjeg seminara o temi "Lideršip akademija" su Savjet Evrope, Razvojna agencija "Dura" i Grad Dubrovnik.
SRNA