Novi objekat spomen sobe poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata naš grad bi trebalo da dobije do sljedećeg obilježavanja dana Trebinjske brigade, 13. jula, kada je planirano i njeno svečano otvaranje.


Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Petar Vlatković za Radio Trebinje kaže da bi prva faza izgradnje spomen sobe, koja obuhvata grube građevinske radove sa podovima i mermernom oblogom, trebalo da bude završena u januaru naredne godine.





Za ove radove iz budžeta Grada Trebinja izdvojeno je 181.000 KM.


„Druga faza, koja obuhvata unutrašnje uređenje, zatim izgradnju trotoara i uređenje okolnog zemljišta koštaće oko 70.000 KM, a zavisno od kvaliteta odabranih materijala. Naravno, nama je stalo da to bude što kvalitetniji materijal i da što duže traje jer spomen soba treba da bude zdanje koji će ne samo nas nego i buduće generacije podsjećati na značaj Odbrambeno-otadžbinskog rata. Očekujemo da će ta faza biti završena do ljeta, a svečano otvaranje spomen sobe biće 13. jula – na dan 1. hercegovačke motorizovane brigade“, kazao je Vlatković.


Arhitektonsko rješenje spomen sobe ima simbolično formu suze, dok je u enterijeru planiran svojevrsni muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata, čiji će centralni sadržaj biti imena i fotografije svih poginulih boraca Trebinjske brigade, njih 258 koji su život ugradili u odbranu našeg grada.

„Takođe, tu će biti i eksponati naoružanja i vojne opreme iz tog perioda, koje su koristili pripadnici brigade, ratne zastave brigade, zatim tekstualni sadržaj koji će po godinama opisati cijeli ratni put brigade i njene najznačanije borbe, poseban dio gdje će se paliti svijeće, knjiga utisaka i drugi sadržaji karakteristični za ovakve objekte“, pojašnjava Vlatković za Radio Trebinje.





Iz prostorije u nekadašnjoj kasarni, čije je rušenje planirano zbog izgradnje Palate pravde, spomen soba biće izmještena u novo zdanje reprezentativnog izgleda, kakvo i priliči uspomeni na borce pale o otadžbinskom ratu, pritom na znatno frekventnijoj lokaciji u centru grada i u neposrednoj blizini centralnog spomen-obilježja braniocima Trebinja i novih prostorija Gradske boračke organizacije.


„Tu ćemo imati jedan spomen kompleks, koji će budućim generacijama govoriti o Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Potrudićemo se da ovaj kompleks, sa drugim znamenitostima grada, bude dio i prezentacija naših turističkih vodiča grupama posjetilaca i školskim ekskurzijama koji dolaze u Trebinje. Moje je lično mišljenje da bi se u budućnosti trebalo razmisliti i da se biste naših heroja, koje su podignute u raznim dijelovima grada, jednoga dana premjeste ovdje. Tako bi se na najbolji način prezentovao ovaj period naše istorije – ako bi sve što se odnosi na Odbrambeno-otadžbinski rat bilo na jednom mjestu“, istakao je Vlatković.


Izvor: Radio Trebinje