Velika prašina podigla se u Rimu kada je objavljeno da su cene karata udvostručene zbog nastupa Rodžera Federera na turniru. Federer u početku nije bio prijavljen za masters u prestonici Španije, ali je odlučio da se pojavi, što je navelo organizatore na jedan poprilično neobičan potez.


Švajcarac, koji se vratio na šljaku nakon tri sezone, igraće u drugom kolu Žoaa Souse iz Portugala, pa je predsednik Italijanske teniske federacije Anđelo Binagi otkrio da su karte poskupele baš iz tog razloga.

"Duplirali smo cenu karata za sredu, dan kada će igrati Federer. Želimo da nagradimo navijače koji su kupili karte (za taj dan) pre nego što su znali da će Federer igrati", rekao je Binagi.

Ova izjava nije odjeknula dobro u teniskoj javnosti, a i sam Federer je bio razočaran.

"Čuo sam da neki navijači nisu srećni zbog toga. Cela situacija je veoma razočaravajuća. Italijanska federacija je to 'upakovala' na način da nagrađuje navijače koji su ranije kupili karte, što je dosta čudno. Nadam se da to neće uticati na činjenicu da sam veoma srećan što sam ovde. Volim da igram ovde, motivisan sam i veoma uzbuđen. Nadam se velikom broju navijača i dobroj atmosferi", kazao je osvajač 20 grend slem titula.

On nikada u 19 nastupa u Rimu nije osvojio titulu, to je jedan od retkih turnira koji mu nedostaju, za razliku od Novaka Đokovića. Najbolji teniser sveta nije previše razočaran ovakvim potezom organizatora.

"Mogu da razumem ovakvu odluku, Federer je svetska ikona, brend sam po sebi. On je najveće ime u svetu tenisa, osvajač najviše titula, iako nikada nije trijumfovao u Rimu", istakao je Đoković i dodao:

"Ne osećam se uvređeno. Ne verujem da se uvređeno osećaju ni Nadal, kao ni ostali igrači. Ako takva odluka bude donela bolju prodaju ulaznica i veću zaradu, onda je dobra stvar", zaključio je Novak.

Đoković će se na startu turnira sastati sa Kanađaninom Denisom Šapovalovim.

Masters u Rimu igra se za nagradni fond od 5.207.405 evra, a titulu brani spomenuti Nadal.

RTS