Intenzivne kiše na jugu Srpske naglo su popunile hidroakumulacije. Ipak, polovična proizvodnja struje u Hidroelektranama na Trebišnjici biće nastavljena do januara. Tada bi, sve je izvjesnije, prvi agregat u Hidroelektrani Dubrovnik, poslije havarije, trebalo da bude pušten u rad. Zbog nerada te elektrane, izgubljeno je više miliona maraka.
Proizvodnja je djelimično spasena raspodjelom struje, proizvedene na agregatima Hidroelektrane Čapljina. Okvirnim sporazumom sa tom elektranom, Hidroelektrane na Trebišnjici bi, zbog ograničenja u proizvodnji, trebalo da potpiše ugovor i za prvo tromjesečje naredne godine. Start prvog agregata u Dubrovniku očekuje se u drugoj polovini januara, poslije više od jedne godine zastoja.

- U odnosu na planiranu proizvodnju, mi smo trenutno preko trista gigavatčasova u minusu, u odnosu na plan. U finansijskom smislu, mi smo zbog neproizvodnje u minusu preko petnaest miliona maraka - izjavio je direktor Zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Gordan Mišeljić.

A godišnji gubitak u Hidroelektranama na Trebišnjici mogao bi biti veći od deset miliona maraka. Zbog nerada Hidroelektrane Dubrovnik, ove godine, Bileća i Trebinje ostali su bez više miliona maraka u svojim budžetima. Bez sredstava su ostala ministarstva, socijalne kategorije, izvođači radova. Ipak, investicije nisu zaustavljene. Normalizovanje proizvodnje očekuje se u martu, puštanjem u rad drugog agregata u Hidroelektranu Dubrovnik. Intenzivne kiše u slivu rijeke Trebišnjice, prethodnih 15 dana, podigle su nivo poluprazne hidroakumulacije Bileća za više od deset metara.

- Još uvijek imamo veliku korisnu zapreminu. Očekujemo do kraja godine, sve moguće padavine, moguće je da se prerade u Hiroelektrani Trebinje 1 - izjavio je izvršni direktor za uravljanje sistemom Zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici Saša Vujić.

- Nadamo se da ćemo taj mjesec januara, kada hidroelektrana u Platu bude na mreži, ući sa povoljnom kotom akumulacije Bileća, i da ćemo u 2020. godini imati zadovoljavajuću proizvodnju, možda i maksimalnu - naglasio je Mišeljić.

Zbog kontrolisanog ispuštanja vode na brani Hidroelektrane Trebinje 2, ne očekuje se izlivanje rijeke Trebišnjice. Problem mogu da stvore vode slivnog područja nizvodno od Trebinja.