Život se vraća u rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog.


Skoro sve je spremno za izgradnju Pravoslavnog-duhovnog centra u Mrkonjićima. Idejno rješenje je već napravljeno. Cijelo selo pretvoriće se u duhovni, hodočasnički centar, sa izgrađenim pješačkim stazama koje će pohoditi na hiljade vjernika i poklonika Sv. Vasilija iz svih krajeva svijeta.


"Duhovni centar neće samo da znači mještanima Mrkonjića, nadam se da će on imati veliko značenje čitavoj popovopoljskoj vali, gradu Trebinju, silnoj i moćnoj Hercegovini i vaskolikom srpskom narodu", kaže Rade Bošković iz sela Mrkonjići.
Vlada Republike Srbije već je za Duhovni centar u Mrkonjićima uplatila 400 hiljada evra. Izradu projektne dokumentacije finansiraće Grad Trebinje. Pravoslavno zdanje u ovom svetom mjestu na kraju će koštati oko 1.600.000 maraka. Novac je već obezbijeđen, kažu nadležni.
"Imamo dvojicu novih donatora spremnih da finansiraju sve do kraja. Vjerovatno i Sv. Vasilije Ostroški nas prati i gleda da li smo zajedno i mi poručujemo da jesmo zajedno", kaže Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.
"To je samo jedan u nizu projekata koji Vlada Republike Srbije i Republika Srbija podržava u Republici Srpskoj zahvaljujući izuzetnim odnosima i specijalnim paralelnim vezama koje postoje između Republike Srbije i Srpske", kaže Radoslav Ilić, šef konzularne kancelarije Srbije u Trebinju.
Najbolje idejno rješenje uradila je trebinjska firma "Kontura". Do kraja godine biće izabran izvođač radova, a gradnja počinje na proljeće sljedeće godine. Objekti će se graditi od tradicionalnih materijala, u skladu sa duhovnom tradicijom i crkvenim graditeljstvom.


ATV