Dobro je poznato da je Trebinje iznjedrilo brojne slavne umjetnike, a generacije koje prave prve korake na stazi umjetnosti dokazuju da će ovaj grad i dalje ostati rasadnik talenata.
Među mladima koji su se izdvojili u posljednje vrijeme u Trebinju je i Lana Perović, koja je nedavno održala i prvi solistički koncert na klaviru


. U Galeriji Muzeja Hercegovine ova šesnaestogodišnja pijanistkinja imala je priliku da predstavi svu raskoš i magiju klasične muzike. Ova mlada umjetnica završila je drugi razred Srednje muzičke škole Trebinje, koju pohađa uporedo sa Gimnazijom "Jovan Dučić". Iako je sa osnovnim muzičkim obrazovanjem počela znatno kasnije nego što je uobičajeno, to joj nije predstavljalo prepreku.
- Nije tipično da djeca muzičku školu upisuju sa 11 godina, što je bio slučaj sa mnom. Prvo sam htjela da sviram violončelo, koje mi je tada bilo omiljeni instrument, ali te godine profesorica je otišla, tako da sam sasvim slučajno upisala odsjek klavira kod profesorice Jelene Kovačević. Sreća je što sam odabrala klavir, jer sam se tu baš pronašla - priča Perovićeva.
Na prvo takmičenje otišla je nakon nepunih pola godine od upisa.
- Svako polugodište polagala sam ispite, po razredima, kako bih stigla da završim osnovnu i redovno upišem Srednju muzičku školu. Prvo takmičenje bilo je republičko u Banjaluci, gdje sam osvojila i prvu nagradu. Svake godine idemo na republička takmičenja u Banjaluku. Jedne godine nastupamo kao klavirski dio, druge solo i svake godine osvajamo nagrade - kaže Perovićeva, koja je učestvovala i na međunarodnim takmičenjima "Davorin Jenko" u Beogradu i Tivtu.

Među deset najboljih


Muzički talenat Lane Perović prepoznao je i Ruben Delibaltajan, poznati profesor klavira iz Jermenije. Mlada Trebinjka je kod njega, sa još dvije učenice, imala priliku da pohađa master u Sarajevu.
- Za mene je on jedan od značajnijih profesora, koji nam je za svega tri dana, koliko smo učile, pružio ogromno znanje. Časove su pohađali i učenici muzičkih škola iz regiona. Po završetku predavanja izvršio je selekciju učenika i među deset izabrana sam i ja, što me je prijatno iznenadilo - kaže Perovićeva.
Glas Srpske/Ratomir Mijanović